Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klättrar med hänsyn till fåglarna

Klättrare klänger runt där andra sällan vistas. Det fick föreningen Expedition Altitud att tänka till, kanske störde de fågellivet. Kontakt togs med Medelpads ornitologiska förening. Nu har klättringen begränsats i sex av de femton områden som de brukar klättra i.

Annons
Det rör sig om en helt ny typ av samarbete. Efter klättrarnas förfrågan tittade fågelskådaren Peter Nilsson i Medelpads ornitologiska förening över var de brukade hålla till och jämförde med databasen som föreningen har tillgång till. Det visade sig att i 40 procent av områdena fanns risk för att skyddsvärda fåglar ska störas.
Nu har vi kommit överens med Peter Nilsson om att det råder klätterförbud i de känsliga miljöerna från den 1 mars till mitten av juli, berättar Krister Selander.
För att informera klätterintresserade och andra människor som vistas ute i naturen så har Expedition Altitud lagt ut kartor på sin hemsida så att ingen annan heller ska störa fåglarna. Överenskommelsen som träffades förra veckan är den första i sitt slag i Sverige.
Peter Nilsson tycker att initiativet är bra.
Det finns viss risk för att någon missbrukar det, men den risken är mindre än den störning som åstadkoms av klättringen i dag, säger han.
Blir fåglarna störda kan de lämna sin bon och äggen bli för kalla eller så skräms honan och hanen iväg och ungarna blir övergivna i boet.
Klättrarna i föreningen är naturintresserade i stort och sysslar med cykling, löpning, kajak paddling, ornitologi, trekking och grottutforskning. De vill gärna se en vidare utveckling av samarbetet med MOF.
Vi är väldigt intresserade av att bistå ornitologerna när det behöver klättras, i dag är det bara en i den föreningen som klättrar och man bör vara två tillsammans, så vi kan kanske bidra lite och det vore roligt, säger Krister Selander.
Peter Nilsson är fågelskådaren som skött klättrandet, och han är positiv till att fler ska kunna hjälpa till.
Hittills har jag klarat det själv men de är säkert duktigare än vad jag är på att klättra så det kan säkert fungera, säger han.
Sveriges ornitologiska förening lovordar samarbetet och uppmanar andra distrikt att se över möjligheten med klättringsbegränsningar på flera håll.
Annons