Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klättrare klarade klängande katt

Katten Lappen hade spenderat en blöt och kall natt högt uppe i ett träd vid Myrbodarna i Skatan. Men under gårdagen kom räddningen. – Vi har tagit ryckt ut på en tio-tolv uppdrag i år, säger Krister Selander, från klätterklubben expedition altitud.

Annons
För katten Lappen har de senaste dagarna varit riktigt händelserika. I söndags klättrade hon upp i en tall och höll på att bli sittande där.
Men då kunde hon komma ner genom att hoppa på garagetaket, säger matte Tarja Brundin.
Och i måndags var det dags igen men då kunde inte Lappen ta sig ner själv utan det behövdes hjälp. Förtvivlade ringde matte och husse till räddningstjänsten som i sin tur kontaktade ett par andra personer som gärna hjälper till. Det är medlemmar i klätterklubben expedition altitud från Matfors som brukar åka ut för att rädda nödställda djur.
Om inte räddningstjänsten har tid så brukar de ringa oss, säger Krister Selander medlem i klätterklubben.
Under gårdagen ryckte han och kollegan Anders Persson ut till Myrbodarna i Skatan för att hjälpa katten Lappen som alltså tagit ett par steg för långt upp i en björk. Men under räddningsaktionen blev Lappen rädd och ville inte alls bli hjälpt. Istället gav hon sig ut på en smal gren och till slut fanns det inget annat att göra än att hoppa. Men hon klarade hoppet bra och matte var överlycklig över att få sin älskling hem igen. Och efter det att Lappen är i säkerhet öser hon beröm över vardagshjältarna från Matfors.
Det är jättebra de behövs verkligen, säger Tarja glatt innan hon går tillbaka in i huset för att trösta katten.
Anders Persson tycker däremot att det inte var någon större bedrift den här gången. Han är van att katterna brukar vara mycket högre upp och ser det hela som ett enklare träningspass.
Men sen är det ju kul att vara lite vardagshjälte också, säger han och plockar ihop sina klätterlinor.
Annons