Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klenodtjuv överklagar fängelsedom: "Bevisen har manipulerats"

Mannen som dömdes för stölder från kyrkor och hembygdsgårdar vill frias eller åtminstone slippa fängelse.

Annons

Förra månaden dömdes José Arteaga Hernández till fem års fängelse för omfattande stölder av kulturföremål i bland annat Forsa, Hassela, Färila och Ytterhogdal.

Läs också: Dömd kyrktjuv åtalas igen

Norrköpings tingsrätt dömde honom också att betala nära två miljoner kronor i skadestånd.

Nu har han via sin advokat överklagat till Göta hovrätt för att få en ny rättegång.

Den dömde vill frias helt eller åtminstone slippa ett fängelsestraff. Han anser att han är oskyldigt dömd och att det inte finns några konkreta bevis mot honom.

Det var en tysk professor som upptäckte att ett auktionshus i Stuttgart sålde figurer som stulits från ett kapell i Dalarna.

Läs även: Spanjoren misstänks för nya kyrkstölder

Spåren ledde till José ­Arteaga Hernández och vid en husrannsakan hos honom i Spanien och i två förråd i Danmark hittades en stor mängd stulna kulturföremål.

Bland bevisningen finns också digitala spår som pekar mot spanjoren. En undersökning av hans GPS visar att den loggats in i Forsa, Hassela, Ytterhogdal och Färila. I hans ­dator fanns också sökningar på vissa av de hembygdsgårdar som drabbats av ­inbrott.

Men enligt överklagandet har den svenska polisen inte haft tillgång till hårddisken utan endast fått skärmdumpar från polisen i utlandet. Bevisningen har manipulerats, anser José Arteaga Hernández.

År 2006 dömdes han till sex års fängelse efter att ha plundrat flera norrländska kyrkor på värdefulla föremål. I överklagandet står att den dömdes uppfattning är att den nya domen baseras på den gamla domen, och att det är ett rättsövergrepp.

I en bilaga på flera sidor har han dessutom själv lämnat sina synpunkter på tingsrättens dom, åklagaren och en polisinspektör och påpekat uppgifter som han anser är felaktiga.