Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klenodtjuven överklagar till HD – anklagar domare för jäv

Mannen stal kulturföremål i bland annat Forsa, Hassela, Färila och Ytterhogdal.
Han dömdes nyligen till fem års fängelse – nu har han överklagat hovrättens dom.

Det har inte gått två veckor sedan Göta hovrätt dömde José Arteaga till fängelse. Nu överklagar han till Högsta domstolen.

Han vill frias helt eller i alla fall få straffet sänkt.

Klenodtjuven anser sig inte ha fått en rättvis rättegång och hävdar att polis har manipulerat bevis, åklagare har vilselett spanska myndigheter och dessutom anklagar han en hovrättslagman för jäv.

Domaren ska enligt klenodtjuven och hans advokat vara vän med huvudåklagaren i målet, men har trots det inte ansetts vara jävig. Men det håller inte José Arteaga med om och vill ha en ny rättegång med en ny domare.

Han förnekar all inblandning i stölderna och har inte medvetet hanterat stöldgods.

Läs också: Kyrkplundrare greps efter tips av tysk professor

För cirka tio år sedan dömdes han till sex års fängelse efter att ha plundrat flera norrländska kyrkor på värdefulla föremål.

Han anser att den tidigare domen ligger till grund för att han nu döms igen. Polisen och domstolarna har inte letat efter andra tänkbara gärningsmän till stölderna. De har, enligt Arteaga, "lagt pussel" för att fälla honom mot hans nekande och då det enligt honom saknas bevis som binder honom till stölderna.

För dig som loggar in: Dokument: Så blev han en historisk tjuv

■■ Äntligen! Nu finns Sundsvalls Tidning som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android!