Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klent startfält i Open Trot – bättre bjuda in topphästar än att gå på startpoäng

I helgen är det dags för årets största travhändelse Open Trot i Sundsvall – något man som travälskare alltid ser fram emot.

Jag är dock kritisk till hur man får fram startfältet. Sanningen är ju den att oavsett vad som sägs från diverse travkretsar så är det ett mycket klent startfält med endast en enda riktigt stjärna i form av Propulsion. Han vinner ju detta lopp hur lätt som helst, trots spåret, om han tävlar på sin normala nivå.

Missa inte: Travsurr: Travfest på Bergsåker med Open Trot – jackpot och enorma pengar i potten

I söndagens anmälningslista fanns tre riktigt bra hästar med som alla tillhör Sverigeeliten. Cruzado Dela Noche , D.D's Hitman och Volstead. De två första var med i elitloppet. Volstead var med i elitloppet förra året och vann tidigare i år Sweden Cup från dödens på en kanontid. Dessa tre hästar är topp tio och topp fem i Sverige. De kom inte med på grund av för lite startpoäng.

För Plus-kunder: Erik Adielsson tror inte på en tredje seger – hyllar konkurrenten i Open Trot: "Näst intill komplett"

Nu vet inte jag vilka regler som gäller för uttagningar till ett storlopp som Open Trot. Dock borde man väl ändå ha samma regler som man har på elitloppet där hästarna bjuds in.

Att som nu gå på startpoäng är ju helt galet om målet är att få ett lopp av yttersta klass.

D.D's Hitman var trea i elitloppsförsöket bakom Bold Eagle och Resolve. Tidigare i år vann han Finlandia Ajo före just Propulsion. Få hästar i landet kan skryta med att ha slagit Propulsion.

För Plus-kunder: Så ska hemmahoppet utmana superhästen i Sundsvall Open Trot: "Det är en dröm"

Cruzado Dela Noche vann tidigare i år Copenhagen Cup efter en riktigt tung resa och är en av Sveriges bästa hästar.

Dessa tre jag nämnt har definitivt en given plats i ett storlopp som Open Trot. Beau Mec, Special Promise och Spitcam Jubb har det inte. Spitcam Jubb är dock en färgklick som har framtiden för sig även om jag är tveksam till att han kommer upp på de riktigt höga nivåerna.

Thomas Söderberg

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel