Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klimatdemonstranter kräver åtgärder

Finanskrisen visar på att regeringarna har resurser. Använd dem också i klimatfrågan. Den uppmaningen framförde demonstranter i Sverige och runt om i världen när de på lördagen manifesterade sin oro för klimatförändringarna.

– Det måste till tuffa beslut, säger Barbara Evaeus, klimatkommunikatör på Världsnaturfonden.

Klimatdemonstrationerna, kallade Climate Walks, anordnades för tredje året i rad. Organisationen räknar med att över 80 länder deltar.

I Sverige genomfördes manifestationerna på elva orter med torgmöten och demonstrationståg.

I Lund till exempel tågade flera hundra personer från Stortorget och i Göteborg samlades ett par hundra på Millennieplatsen vid Stora Teatern.

”Klimattåget går nu”, ”Klimaträttvisa nu”, ”Krafttag i Poznan”, var några av banderollerna som visades upp av dem som demonstrerade.

Nu pågår FN:s klimatförhandlingar i Poznan i Polen som är en förberedelse inför klimattoppmötet i Köpenhamn nästa år.

Climate Walks anser att det är politikerna som är bromskloss och inte folkopinionen när det gäller åtgärder för att förhindra de värsta klimatförändringarna.

Demonstrationerna vill visa detta.

– Meningen är att skicka en signal till politikerna att vi har förväntningar. Vi vill att de ska veta att de har folket bakom sig, säger Barbara Evaeus.

Bakom Climate Walks står flera miljöorganisationer, bland andra också Greenpeace och Naturskyddsföreningen.