Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klimatet är den viktigaste frågan för unga

Det ligger mycket visdom i det gamla indianordspråket "Vi ärver inte jorden av våra fäder, vi lånar den av våra barn". Självklart har vi ett ansvar att hålla klimatförändringarna till väl under två grader med sikte på 1,5 grader, enligt våra internationella klimatavtal. Frågan är annars inte om det blir en klimatkatastrof, utan hur stor den blir, hur snabbt den kommer och var den kommer att slå hårdast.

Klimatbarometern 2017 som gjorts av Sifo på uppdrag av WWF, visar att klimatförändringarna ligger i topp som den samhällsfråga de unga (16-25 år) oroar sig mest för. 94 procent av de unga uppger att de tycker att det är viktigt att leva klimatsmart. Sex av tio av de unga tänker på klimatförändringen minst en gång i veckan och lika många oroar sig över klimatets påverkan på deras framtid.

Läs också: Värna om miljön och din hälsa – bli vegan

Det är kanske inte så konstigt, det ju de unga som också får ta de största smällarna av effekterna av klimatförändringarna, om de inte stoppas i tid.

Flera trender pekar åt fel håll i klimatfrågan; köttkonsumtionen och flyget ökar i Sverige, samtidigt som nya politiska vindar blåser över världen. Därför känns det hoppfullt att de unga är på så rätt spår, när det kommer till att vilja agera klimatsmart.

Vi som individer har stor makt att påverka vad vi äter – och vad vi slänger. Maten vi äter står för en fjärdedel av människans klimatpåverkan. 43 procent av de unga (16–25) uppger att de har dragit ner på köttätandet under det senaste året för att minska sin klimatpåverkan.

Positiva tecken är ett växande intresse för den klimatsmarta delningsekonomin. 33 procent av de unga tror att de inom fem år i större utsträckning kommer att hyra eller låna till exempel kläder, bil eller sportutrustning i stället.

Läs också: Känner stor oro för framtiden – vi måste göra något nu

Vidare säger nästan hälften av de unga i undersökningen att de under det senaste året gått mer till fots, över en tredjedel att de cyklat mer och 16 procent att de valt tåg framför flygresor – för att minska sin klimatpåverkan.

De unga kan inte lösa klimatutmaningen själva och det är inte de som har försatt oss i den situationen vi befinner oss i idag. Nu uppmanar vi beslutsfattarna att agera kraftfullt i omställningen mot det fossilfria samhället. Koldioxidutsläppen måste plana ut före 2020 för att därefter halveras ungefär vart tionde år. Det är avgörande för att vi ska ha en planet att lämna över till kommande generationer.

Håkan Wirtén

Generalsekreterare Världsnaturfonden WWF

Barbara Evaeus

Klimatkommunikatör Världsnaturfonden WWF

Läs också: Haven är i kris – nu vänder vi skutan

■■ Följ ST Debatt på Facebook.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel