Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klimatkrisen är verklig – och vi måste ändra vårt beteende

Annons

”Det finns ingen klimatkris” menar Lennart Back i ST 11 februari och anklagar Miljöpartiet för ”hybris”. Det är inte koldioxid, utan vattenånga, som påverkar klimatet, påstår Back.

Vad som är hybris är att Lennart Back anser sig veta bättre än den stora majoriteten av världens klimatforskare och FN:s klimatpanel. Att koldioxid är en växthusgas konstaterade svensken Svante Arrhenius redan 1896. Utan koldioxiden skulle jorden vara 30 grader kallare. Vad som i viss mån är omstritt är om en ökning av halten koldioxid medför en ökad växthuseffekt.

Helt klart är att halten av koldioxid har ökat kraftigt sedan människorna började elda kol och olja och att jordens medeltemperatur under samma tid har stigit i en historiskt snabb takt. Om dessa två fakta har ett samband är svårt att bevisa, men eftersom kol och olja hur som helst är ändliga resurser, till stor del kontrolleras av odemokratiska diktaturer och vid förbränning avger en lång rad otrevliga luftföroreningar, är det klokt att tillämpa försiktighetsprincipen och begränsa användningen.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Sant är att Sveriges elproduktion till största delen är fossilfri. Men kärnkraften har andra stora problem, inte minst att den ger upphov till ett radioaktivt avfall som måste hållas avskilt från människor i tiotusentals år. Globalt produceras dessutom en stor del av elkraften i fossileldade kraftverk.

En ökning av fossilfri elproduktion i Sverige kan därför minska användningen av kol i andra länder. Och av Sveriges totala energitillförsel svarar fossila bränslen för nära en fjärdedel, främst inom transportsektorn. Det finns därför all anledning även för Sverige att minska användningen av fossila bränslen och att öka den fossilfria elproduktionen.

Köttätandet har inte främst med koldioxid att göra. Köttets betydelse för klimatet är framför allt att nötkreatur släpper ut stora mängder metan, som är en ännu värre klimatgas än koldioxid. Köttproduktion kräver också stora insatser av vatten, konstgödning och kraftfoder och är ett utomordentligt ineffektivt sätt att föda en växande global befolkning.

För Plus-kunder: Snöslask blir vanligare – så förändras Medelpad till år 2100: "Ett Skåne-klimat"

En given areal av jordbruksmark kan föda tio gånger fler människor med vegetariska livsmedel, jämfört med om marken används för köttproduktion. Vissa arealer kan för all del inte brukas bättre än som betesmarker, men huvuddelen av det kött svenskar konsumeras är inte naturbeteskött.

Lyckligtvis är Lennart Back ganska ensam i sitt förnekande av koldioxidens betydelse för klimatet. Den klimatlag som gäller i Sverige från 1 januari 2018 röstades igenom med stöd från samtliga partier i riksdagen, utom Sverigedemokraterna.

Vi måste minska våra utsläpp vid transporter, äta mindre nötkött och göra färre flygresor

Det är Naturskyddsföreningens förhoppning att den nya klimatlagen ska bidra till att Sveriges bidrag till den globala uppvärmningen minskar, trots motståndet från enstaka tvivlare.

Vi måste också var och en bidra genom att förändra vårt eget beteende. Vi måste minska våra utsläpp vid transporter, äta mindre nötkött och göra färre flygresor.

Björn Abelsson

Naturskyddsföreningen Sundsvall-Ånge

Läs också:

Hoppas andra planeter förskonas från vår destruktiva art

Dags för fler än vi ungdomar att bry sig om miljön – frågan berör oss alla

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel