Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klimatpanelens felslagna katastroflarm

Larmen från klimatpanelen IPCC bygger på datorsimuleringar. Dessa har förutsagt ständigt stigande temperatur med åtföljande katastrofer. Trots ökande koldioxidhalt har temperaturen inte stigit på 17 år. IPCC har missat grovt.

År 2007 spåddes att havsisen i Arktis skulle vara borta sommaren 2013. När dess utbredning 2012 var den minsta på 30 år, sågs det som en bekräftelse. Men isen frös till snabbt och är nu större än de senaste fyra åren.

Polarisarna varierar i faser om cirka 30 år. När den minskar i norr, växer den i söder – och omvänt. Isen runt Antarktis slog rekord i år. IPCC visar inte att denna rytm har brutits, men hävdar ändå att Arktis blir isfritt 2040.

I rapporten 2001 slår IPCC:s forskare fast att klimatet är ett kaosartat system av många drivkrafter med okända relationer inbördes. Datorsimuleringar är därför meningslösa. Det bekräftas av de 17 åren. Ändå förutsäger IPCC klimatet om 100 år. Det är inte seriöst.

Under sina 25 år har IPCC inte lyckats bevisa att utsläppen av koldioxid driver klimatet. Vare sig det blivit varmare eller kallare, bevisar det inte att koldioxid är orsaken. Den gör så lite att det inte märks.

Den enda uppmätta klimatförändringen är att det blivit 0,74 grader varmare under 1900-talet, vilket främst är en återhämtning efter det kalla 1800-talet. Övriga variationer i klimatet ligger inom normala gränser. Inga tecken tyder på en värmekris.

Redan 1801 påvisade William Herschel ett samband mellan solfläckarnas cykler och klimatet. Det har IPCC negligerat, medan många forskare har bekräftat sambandet. Solen uppträder nu lika extremt som under Lilla Istiden på 1600-talet. Det ger hög sannolikhet för några kalla år.

IPCC:s ledning har vantolkat sina forskare så grovt att flera lämnat samarbetet. Rapporterna har politiserats bakom stängda dörrar. Resultatet har blivit ständiga larm, som visat sig felaktiga.

Det finns inget klimathot. IPCC bör avvecklas.

Åke Ortmark, journalist, författare

Sture Åström, civ.ing, nätverkets sekreterare

För nätverket Klimatsans

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel