Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klinikchefens miljonavtal: Tjänar 48 000 kronor i veckan

Länsklinikchef Per Blomström är välbetald.
Uppsalabon leder länets kardiologi och Akutvårdsavdelning (AVA) och får 48 000 kronor i veckan för besväret.
Chefsavtalet är skrivet på fyra år vilket ger en sammanlagd inkomst för Blomströms bolag på tio miljoner kronor.

■■ Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner Sundsvalls Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

Docent och överläkare Per Blomström är 70 år gammal och har åtagit sig ett fyraårigt uppdrag som länsklinikchef i Landstinget Västernorrland. Som boende i Uppsala innebär jobbet även veckopendling upp till Norrland.

Vad är din drivkraft att pendla upp till Sundsvall i din ålder?

– Det är en bra fråga du ställer, men ställ samma fråga till Bernie Sanders som är 74 år och applicerar på att bli USA:s president. Jag tycker det är roligt att arbeta och åldern är en icke-fråga när det gäller att arbeta. Det här är bara ett svenskt sätt att prata. Jan Eliasson som är vice generalsekreterare i FN är väl 75 år. Själv trivs jag med att arbeta och finner ingen anledning till varför jag ska sluta med det, säger Blomström.

En drivkraft kan ibland vara pengar, vad har du för lön?

– Jag vill inte kommentera min lön för det är en sak mellan mig och min arbetsgivare. Det är inte det som är drivkraften, det kan jag säga på en gång, säger Blomström.

Läs också: Sämsta lönerna i Sverige gör att sjuksköterskor flyr

Enligt det chefsavtal som Mittmedia tagit del av betalar landstinget 48 000 kronor i veckan i ersättning till Per Blomström, där pengarna betalas till Blomströms eget aktiebolag MedSwedart AB. Chefsavtalet skrevs under i slutet på augusti av Blomström samt Margareta Berglund Rödén, dåvarande förvaltningschef för specialistvården.

Läs också: Landstinget lånar 200 miljoner av egna pensionspengar

Det här innebär i sin tur en månadskostnad för landstinget på över 200 000 kronor.

– Då glömmer du bort att i det här ingår inte sociala avgifter och de får jag stå för själv om jag tar ut något, säger Blomström.

De sociala avgifterna är väl lägre när man är 70 år?

– De är lite lägre, det kan jag hålla med om, men sen får du också betala skatt på ditt företag. Det här får du diskutera med min arbetsgivare, säger Per Blomström.

Räknat per år innebär det en kostnad för landstinget på 2,5 miljoner kronor till Per Blomströms bolag.

Eller tio miljoner kronor under fyra år.

Hur kommenterar du att landstinget betalar dig så mycket pengar i ett läge när man har extremt dålig ekonomi?

– Det får du ta med min arbetsgivare. Jag har ingen kommentar till det här, säger Blomström.

Blomströms ersättning är med andra ord betydligt högre än landstingets egen sjukhusdirektör Nina Fållbäck-Svensson, som tjänar 105 000 kronor i månadslön.

Sjukhusdirektör Nina Fållbäck-Svensson ser inget anmärkningsvärt i att Landstinget Västernorrland betalar 48 000 kronor i veckan till länsverksamhetschef Per Blomströms aktiebolag MedSwedart AB.

– Det är en bra lön, men det är inget som sticker ut som extremt anmärkningsvärt. Per har ju en egen firma och betalar sociala avgifter. Det är en hög lön och det är ett avtal som är tecknat innan jag tillträdde. Per gör ett jättebra jobb och jag är jätteglad att han jobbar åt oss, säger Nina Fållbäck-Svensson.

Läs mer: Sjukhusdirektören om klinikchefens lön: "Inget som sticker ut"