Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klinten före byggets tid

Fråga: Nu byggs det nya bostadsområdet Klinten på något som tidigare bara sett ut som en slybevuxen slänt. Men jag har för mig att det har funnits växthus där - har jag fel?

Svar: Nej, det är korrekt. Där HSB Mitt nu bygger bostadsområdet Klinten, norr om nuvarande GA-kyrkogården i Sundsvall låg förr Klintens handelsträdgård.
Johnny Blästa i Sundsvall har bidragit med information och bild. Mer information finns på hans hemsida www.solace.miun.se/~blasta/
På detta flygfoto från 1949 över Klintens Handelsträdgård och omgivningar kan man se hur lantligt belägen Klinten då var. Längst uppe i det högra hörnet är det öppen mark där Metropol nu ligger.
Men handelsträdgården är äldre än så. Den 27 juni 1898 köper trädgårdsmästaren Sven Edvard Andersson Vreten 10 för 4 200 kronor med avsikt att utöka sin produktion av blommor och växter till butiken i Sundsvall.
1914 bygger Sven Edvard ett nytt bostadshus på Klinten det stora huset på mitten av flygfotot. 1924 ombildas företaget till aktiebolag, AB Klintens handelsträdgård.
I början av 1940-talet fanns 15 fast anställda på handelsträdgården, men till högsäsongerna anställdes ännu fler.
De äldsta drivhusen låg överst och därefter är växthusen yngre ju längre ner i backen de låg. De två växthusen nedanför boningshuset är de sista byggda växthusen på Klinten.
Grundaren Sven Edvard Andersson levde inte när fotot togs 1949, men i det stora huset bodde då hans son, trädgårdsmästaren Natanael Andersson med sin fru Frida på första våningen. Sven Edvards änka Anna bodde också på Klinten i en lägenhet.
Nedanför de bortre, äldre, växthusen finns Klintens ladugård.
Upp i det högra hörnet på bilden syns ett ridhus som låg där Kronolottsvägen nu går.
I bildens högra sida nedanför vägen har ännu inte Gustaf Adolfs begravningsplats, som man kan se en liten bit av längst ner i högra hörnet, vuxit ända upp till vägen såsom den befinner sig nu.
Det lilla området med boningshus till vänster finns fortfarande kvar till stora delar. Huset högst upp på vänster sida kallades Villa Granbacken och där bodde på den här tiden Sven Edvards son Samuel och hans hustru Gertrud Charlotta Kristina. Huset som ligger nedanför Villa Granbacken är Villa Jakobsberg som ännu finns kvar. Däremot är huset som ligger nedanför rivet.
I huset nedanför vägen bodde Karl \"Kalle på hällan\" August Österberg och hans hustru Aurora Kristina Wallin. Marken till höger om huset användes till höproduktion för gårdens kor, häst och gris, förutom marken närmast trädallén som användes för köksväxter och jordgubbsland av sonen Erik och sonhustrun Ingeborg.
I gården längst till vänster bodde Anders August Schärström och hans hustru Nanny Heléne. Nannys broder John Asthon Backlund bodde i den övre våningen. Till gården hörde även den lilla ladugården till vänster om huset och ladan nedanför. De husen står kvar, men på var sin sida om Granloholmsleden.
Omkring 1980 lades AB Klintens handelsträdgård ner eftersom det inte fanns någon som ville ta över verksamheten. Lönsamheten på att odla rosor i Norrland var inte heller särskilt god.
Senare på 1980-talet köper Sundsvalls kommun tomten och nu är den snart bebyggd med ett nytt bostadsområde.