Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klubbdirektören efter beslutet: "Väldigt avgörande för föreningen"

På ett extrainsatt kommunfullmäktige togs beslutet att Timrå kommun köper ishallen av Timrå IK.
Ett avgörande besked för föreningen.
– Jag tror att det blir proppen ur nu när det blev klart, säger klubbdirektören Lars Nolander.

Annons

Kommunfullmäktige fattade beslutet att kommunen ska köpa ishallen av Timrå IK för 45 miljoner kronor. Ett väntat och viktigt besked för Timrå IK:s klubbdirektör Lars Nolander.

– För oss är det jätteviktigt eftersom föreningen under lång tid levt i ett väldigt svårt läge. Men har vi klarat det så här långt kommer vi klara det tills det här är klart, säger han.

Hur ser er ekonomiska situation ut just nu?

– Alla har fått lön när de ska, men vi skjuter gamla skulder framför oss. Vi håller verksamheten i gång, men har skulder som måste bort.

I och med att kommunen köper arenan kommer Timrå IK att kunna betala tillbaka de skulder som Nolander syftar på.

– Nu kommer vi invänta att man iscensätter köpet och att köpeskillingen förs över till oss. Samma dag som vi får den kommer vi bli skuldfria. Vi kommer ta bort de lång- och kortfristiga skulderna och det gör att vi har ett betydligt bättre läge. Sedan är det stenhårt arbete som gäller för att bli långsiktiga i det, säger Nolander.

– Det är många delar som ska göras för att föreningen ska må bra. Ett är att få bort finansiella kostnader, bankkostnader, som är för höga. Sedan är det hela kostnadsmassan i övrigt. Nu har vi skalat ned i organisationen så nu är vi inte så många kvar, fortsätter han.

Under sammanträdet la Centerpartiet fram att man vill att föreningen lovar att spela alla sina hemmamatcher i Timrå, ett tilläggsyrkande som röstades igenom.

– I avtalet med kommunen ingår att våra matcher kommer spelas i arenan. Ganska naturligt när kommunen gör denna investering och vill säkra hockey i Timrå, säger Lars Nolander.

Måndagens besked var av stor vikt för föreningens framtid.

– För föreningen i stort är det här väldigt avgörande. Kostnaderna i framtiden kommer vara lägre då vi kommer vara skuldfria, vi kommer inte ha banklån längre. En annan del är att när man ska sälja produkten Timrå IK så väntar alla på att det här ska lösa sig. Jag tror att det blir proppen ur nu när det här blev klart, säger Lars Nolander.

En återkommande synpunkt under kommunfullmäktige var att Timrå IK har en historik av att hamna i ekonomiska problem och tvingats be kommunen om hjälp tidigare.

– Det finns alldeles riktigt en sådan historik och det är inget någon i föreningen är stolt över. Det har varit så, och det som varit är passerat. Vad som kommer hända i framtiden är svårt för mig att säga, men med det stora arbetet som vi har gjort för att få ned kostnadsmassan finns förutsättningarna bättre för att inte hamna i ett sådant läge igen, säger föreningens klubbdirektör.

TV: Här kan du se reprisen av sammanträdet i kommunfullmäktige.