Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Knarkkungar köper konst för miljarder – privat da Vinci såld för 3,8 miljarder kronor

Den sista privatägda målningen av Leonardo da Vinci har sålts för rekordpriset 3,8 miljarder svenska kronor. På den nya globala konstmarknaden har samlarna trängts ut av oljebaroner och knarkkungar.

– För de här köparna är en miljard bara som en hundralapp för dig och mig, säger konstexperten Pontus Silfverstolpe.

Den hett emotsedda försäljningen av konstverket "Salvator mundi" ("Världens frälsare"), som ibland kallas för en manlig Mona-Lisa, gjordes på auktionshuset Christie’s i New York. Målningen, som är ett porträtt av Jesus i renässansdräkt, skapades enligt experter antagligen under början av 1500-talet.

Det 66 centimeter höga verket är ett av få som i dag finns kvar av konstnären. Budgivningen började på 75 miljoner dollar och pågick i 19 minuter. Vem som i slutändan hostade upp miljarderna är inte offentligt.

Loïc Gouzer vid Christie's säger att verket är en målning med det mest ikoniska motivet, skapat av den viktigaste konstnären någonsin.

– Möjligheten att få föra ut detta mästerverk på marknaden är en ära som man bara får en gång i livet, säger han till AP.

Tidigare var det högsta pris som betalats för ett konstverk på en auktion 179 miljoner dollar för Pablo Picassos målning "Les femmes d'Alger" i maj 2015, även den såld på Christie's i New York. Det högsta kända priset för något konstverk över huvud taget var 300 miljoner dollar för Willem de Koonings "Interchange" som såldes privat 2015.

Pontus Silfverstolpe, grundare av Barnebys som är världens största söksajt för onlineauktioner av konst och antikviteter, blev förvånad över det höga priset:

– Jag hade väntat mig att den i bästa fall kanske kunde gå för tre miljarder, säger han, men tillägger att verk av da Vinci i gott skick är mycket sällsynta.

Silfverstolpe konstaterar att det idag finns människor med "fruktansvärt mycket pengar".

– Vad ska de göra med sina pengar? För de rikaste finns bara välgörenhet eller de dyraste objekten. Konst har i alla tider varit en social statussymbol, och när man väl har skaffat sina hus, bilar, klockor och vinkällare, då kommer konsten in, säger han.

Rikedomarna, i kombination med en globaliserad konstmarknad, driver upp priserna till aldrig tidigare skådade nivåer.

– Förr var köparna mest engelska och amerikanska konsthandlare och samlare. I dag är det ryska oljemiljardärer, stålmagnater, industripampar från Kina och knarkkungar från Bolivia, säger Silfverstolpe om den förändrade kundkretsen.

Den hetaste marknaden just nu finns i Asien, med länder som Kina, Taiwan och Indonesien. Och som det ser ut nu kommer marknaden bara att fortsätta växa, tror Silfverstolpe.

– Men om vi drabbas av en internationell fastighetsbubbla eller oljekris kommer detta också att förändras. Men så länge vi har många rika som vill åt samma föremål med ett begränsat utbud kommer det att fortsätta.

Daniel Martinsson/TT