Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Knasiga och lekfulla kontraster i keramikerns arkitektritade 60-talsvilla: "Det blir mer liv så"

Keramikern Mattias Rustan är en samlare av stora mått och hans 60-talsvilla i Bydalen i Sundsvall är brokigt inredd med loppisfynd, pampiga möbler och stilrena retroklassiker.
– Det känns nästan som att huset är anpassat till mig, som om jag hade ritat det själv.

TV: Följ med in i det arkitektritade 60-talshuset med marmortrapp och unika originaldetaljer.

Tegelhuset är 270 kvadratmeter och Mattias bor på övervåningen och har sitt företag på entréplanet.

– Det var nog en slump att jag hamnade här. Jag ville ha en verkstad i mitt hus så det här blev väldigt praktiskt.

Mattias plockar fram glaserade fågelholkar ur ugnen, en ny design som han har jobbat med under vintern. Mattias har ett heltidsjobb på Coop i Birsta och han lägger ungefär en halvtid på keramiken. De lediga torsdagarna spenderar han i verkstaden och på kvällen kommer kreativa kursdeltagare.

– Varje sommar säljer jag mina alster på Hamnmagasinet i Mellanfjärden. Det som ska säljas i sommar gjorde jag klart redan i höstas, om man känner sig stressad så blir det inte kul.

I den pampiga entrén står Mattias keramik, och i rummet intill har han en butik.

– Han som byggde huset var arkitekt och jag kan tänka mig att vissa saker har blivit över från andra projekt. Som marmorn i trappan, säger Mattias.

Han fortsätter:

– Trappräcket kommer tydligen från Härnösands stadshus, arkitekten som byggde fick säkert det här. Någon har sagt att det tog tre år att bygga huset och där på slutet av 60-talet revs det ju mycket så han kanske tog reda på det när det skulle slängas, säger Mattias.

I vardagsrummet på övervåningen står två rödblommiga soffor och väggarna är fyllda med konst. Teakdörrar, kornischer och retrotextilier skapar en tidstypisk känsla och orientaliska mattor bryter av. Den kompakta skogen utan för fönstren är en skön fond mot motorvägen.

– Det är jättemycket fågelkvitter här nu på våren och det är underbart att den här lilla skogen kan ge så mycket liv. Här i vardagsrummet tillbringar jag mest tid, ibland sitter jag och gör finlir med keramiken samtidigt som jag ser på tv.

Det stora badrummet är nyrenoverat och har en lyxig känsla med gulddetaljer och gamla trämöbler och det smårutiga golvet flirtar med husets 60-talsstil.

Gästrummet är inrett med 60-talsstil och i de två enkelsängarna ligger katterna Onni och Milou och vilar. På väggen sitter en samling med kermaiktavlor.

– Keramiktavlor kan ju vara ganska fula men de finns de som är ganska fina också, det händer något när man sätter dem tillsammans, säger Mattias.

Textilerna i rummet räddade Mattias från en grovsopstömning och kornischerna har han köpt på loppis.

– Jag gick ju inte och slängde saker när vi skulle slänga grovsopor, jag gick ju dit och hämtade saker, säger han och skrattar.

Mattias gillar att resa och är nyligen hemkommen från Sydafrika och Moçambique. Hans reseminnen finns i hela huset och han reser alltid med en tom resväska. På hemmaplan fyndar han det mesta på loppis och 99 gånger av 100 kommer han hem med något. Svenskt glas är en favorit och i det gröna köket finns hans samling med rosarium.

– Jag tycker om att samla på saker som är lite billiga som man kan köpa för en tia eller tjuga. Rosarium är en kul grej, de är billiga och lätta att hitta på loppis.

På arbetsbänken står en gammal kassaapparat, den används en gång varje år i mitten av november när Mattias öppnar sitt hem och håller julmarknad. Särbon Björn Schumacher bakar 25 olika sorters kakor till kakbuffén och hans syster Sofia Rustan och ett gäng konstnärer visar sin konst.

– Då får man fika i det stora vardagsrummet, säger Mattias.

Han öppnar en garderobsdörr i ”finrummet” och visar allt glas han har samlat. Här står kakfat och sockerskålar och mycket av det används just till julmarknaden.

– Det är så himla mycket grejer, det är nästan så att det rasar. Jag använder ju bara fyra procent av det här, men det behövs till julmarknaden.

Matsalsgruppen Lilla Åland från Carl Malmsten är från mitten av 90-talet. Här sitter Mattias när han har gäster och middagar.

– Det här är mitt favoritrum och jag använder det som man gjorde förr, bara när jag har gäster på besök.

I den andra delen av rummet står två blocketfyndade gröna sammetssoffor. Kristallkronor och pampiga möbler varvas med möbler och inredning med 60-talets rena linjer.

– Jag tar det jag tycker om och mixar olika stilar, jag tycker att det blir mer blir mer liv så.

De blyinfattade fönstret och salsdörrararna kommer precis som trappräcket, från Härnösands stadshus. Ett stort träskåp med snidade detaljer kräver sin plats.

– Skåpet kommer från farmors föräldrar som gjorde det i Berlin. De hade en möbelsnickerifabrik. Det här att göra saker med händerna ligger i släkten, säger Mattias.

FAKTA: MATTIAS RUSTAN

Familj: Särbo i Stockholm och katterna Onni och Milou.

Bor: I 60-talsvilla i Bydalen.

Jobbar: Keramiker och på Coop.

Äter helst: Med andra.

Dricker helst: Rött vin.

Ser på tv: Svenska deckare.

Senaste fynd: Ett vackert askfat med blomblad som man kan ta loss och aska i.

Inspireras av: Loppisar och resor.

Husplaner: Vill glasa in uteplatsen och göra den till ett rum där man kan vara året om.

Gillar: Blommor, jag gillar symmetrin och att de är så genomtänkta.

FLER "HEMMA HOS":

Hennes hem är lyxigt, tidlöst och modernt – nu startar Erika inredningsföretag

Marie ritade familjens exklusiva hus med utsikt över sjön Marmen

Hemvändarna stortrivs i sekelskiftesvillan: "Det är bäddat för ett gott liv här"

Christian Beijer: "För mig är vitt något som ska täckas med färg"

Fredrik och Elin har rustat upp fallfärdiga Pinkebogård – se förvandlingen

FÖR PLUS-KUNDER:

Nicklas Nybergs lyxlägenhet – 170 kvadrat med extra allt: "Ingenting är gjort av en slump"

Marie har skapat sin oas – ett lyxigt badrum med spa

Eva har öppnat krog i sitt vardagsrum i Härnösand

BILDEXTRA: