Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Köer redan på morgonen

Glöm allt om att bokrean är på upphällningen.
På Akademibokhandeln Vängåvan sträckte sig kön genom hela butiken halv åtta på morgonen. Och några besökare var riktiga storköpare.

Under de senaste åren har bokköpandet falnat - fram till i fjol då det vände uppåt igen.

Läs mer: Bokhandeln vädrar ny reaframgång

Och att det finns bokintresse stod klart redan klockan sju i går morse, när Akademibokhandeln Vängåvan öppnade för reastart.

– Jag blev lite chockad när jag öppnade och det bara vällde in folk. Så här mycket brukar det inte vara på morgonen, säger Malin Gullman-Smith i Akademibokhandeln.

Hon tror att några av orsakerna kan vara lockande titlar, mycket skönlitteratur - till exempel finns både fjolårets Nobelpristagare Svetlana Alexijevitj och David Lagercrantz Millennie-uppföljare med på rean. I år satsar rean också på bilderböcker, och barnböcker är ett klassiskt starkt kort.

– Det har talats mycket om att barn läser sämre förr, och det finns nog en tanke hos föräldrar och far- och morföräldrar att man måste göra något åt det, säger Malin Gullman-Smith.

Själv passar hon på och köper "Arvet efter dig" av Jojo Moyes som bara kostade 49 kronor första dagen, Lasse-Maja-deckare till ett av barnen och en kokbok. Som vanligt säljer kokböcker bra.

– I år har man dessutom satsat mycket på böcker om hälsosam mat. Också det ligger i tiden, säger Malin Gullman-Smith.

Som tidigare om åren fick man var fjärde bok gratis fram till klockan tio. En som verkligen kunde dra nytta av erbjudandet var Camilla Nilsson, som kom till kassan med två korgar och sammanlagt 26 böcker.

Hon hade läst katalogen noggrant och letat fram klassiker, lyrik, svenska folksagor och inte minst romaner. John Williams "Stoner", Steve Sem-Sandbergs "De utvalda", Svetlana Alexijevitj och Sara Stridsberg - och hela Vilhelm Mobergs Utvandrarsvit i pocket. Med den korgen räknar hon med att ha läsning ett bra tag framöver.

– Ni kommer inte att se mycket av mig efter det här, skojar hon.

Än tyngre korgar hade Mona Runsvik. 32 böcker, bland annat memoarer, kokböcker, trädgård - och böcker till barnbarnen som "Mums för de minsta" och "Kartbok för alla barn". Kristian Gidlunds och Klas Ingessons berättelser om sina liv med cancer ser hon extra mycket fram emot att läsa.

– Jag ställde bilen lite långt bort, men i värsta fall får jag lämna ett par kassar i butiken och komma tillbaka, säger hon.

Bokrean har hundraåriga anor och vid flera tillfällen har dess död förutspåtts, bland annat när bokklubbarna var som mest aktiva under 70-talet och under senare år med nätbokhandelns intåg.

Men när det är dags för bokrea vill människor gå tillsammans i en butik, känna på böckerna, bläddra i dem, uppleva mängderna - och delta i den fest för bokälskare som bokrean är. År efter år efter år.

Minns fjolårets bokrea: Julrusch i februari