Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kollektivverkstaden kan tvingas flytta

Sundsvalls Kollektivverkstad, där alla som vill syssla med konst är välkomna, har fått sänkta bidrag. Det kan medföra att man inte orkar med hyran.

Till kollektivverkstaden söker sig både amatörkonstnärer och de som är mer eller mindre professionella. Under dess 46-åriga levnad har kända konstnärer som Max Book, Tage Nordholm, Hans-Eric Öberg och Sune Blomqvist varit medlemmar.

Läs mer: Kollektivverkstadens kvinnoutställning

Just nu håller man till i Sidsjö och vill gärna stanna där. Men ekonomin är hårt ansträngd. I fjol fick kollektivverkstaden 40 000 kronor i årsbidrag från Sundsvalls kommun, liksom man fått i flera år. I år får man bara halva summan och de enda övriga inkomsterna är mindre bidrag från ABF för kurser i till exempel måleri, kroki och grafik, samt medlems- och verksamhetsavgifter, som redan nu ligger på 300 respektive 500 kronor per år.

Läs mer: Årets kulturbidrag

– Vi har höjt medlemsavgifterna successivt och nu tror vi att de yngre inte har råd att betala mer. Vi har en hyreskostnad på 100 000 kronor per år och vi behöver ju ganska stora utrymmen, som inte behöver vara så välhållna men ändå ha ett litet kök, toalett, diskbänk, vatten och avlopp och helst vara lättillgängliga eftersom vi är många medlemmar som kommer från olika håll, säger vice ordförande Lena Backman.

Under åren har hyran stigit medan bidragen har sänkts, och kollektivverkstaden har redan tidigare krympt utrymmena. Att hitta något billigare kan bli svårt och det bär emot att lägga ner verksamheten. Inte minst för de allt fler yngre medlemmarnas del.

– Vi är till exempel ensamma om att ha undervisning i krokiteckning, och de som ska söka konstskolor behöver krokier för inträdesproven. Vi har också den mest kompletta grafikverkstaden, säger Lena Backman.

– Jag vet inte vad som händer nu. De flesta är förtvivlade. Vi ska i alla fall ha årsmöte snart och försöka samla så många medlemmar som möjligt, säger hon.