Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kom och jobba med mig Jonas Öhlund

Här kommer ett direkt erbjudande till Jonas Öhlund, biträdande verksamhetschef inom vård och omsorg i Sundsvalls kommun.

Jag har blivit upplyst om att du anser att ingen utbildning behövs inom personlig assistans i kommunen och att vi som har utbildning då inte förtjänar att tilldelas det högre lönepåslaget som blev avtalat lokalt i fjol mellan kommun och förbund.

Enligt Sundsvalls kommun kan heller inte vårt arbete likställas med hemtjänst/äldreomsorg/sjukvård. Vi är flera som protesterar mot detta och anser att det är fel beslut.

Jag förstår att du är helt okunnig om vilket arbete som utförs i en del av grupperna, alla grupper inom assistans är unika med olika behov och det räcker inte med att "kunna spela gitarr" som "någon" uttryckt det.

För att du ska få en inblick i vårt arbete så erbjuder jag dig att göra ett pass tillsammans. Packa pyjamas, tandborste och matlåda. Vi börjar klockan 09.00 och slutar nästa dag 10.00. Det står dig fritt att välja datum. Jag skriver inte ut mitt namn här på grund av integritet, men ST har mina uppgifter. Väl mött.

All slags utbildning och kompetens ska värderas, uppmuntras och belönas. En naturlig effekt om man inser det är att fler söker sig till en sådan arbetsplats, det är ju inte lätt precis att rekrytera i nuläget, eller hur Jonas Öhlund? En annan god effekt är att avvikelserapporterna minskar.

Om du Jonas Öhlund mot förmodan ändrat åsikt i frågan så är det bra, men du är ändå välkommen på ett arbetspass.

Utbildad undersköterska

Svar direkt: Ett svår och viktigt jobb

Min personliga åsikt har jag inte diskuterat med någon. Jag har hänvisat till att det inte finns några krav från Socialstyrelsen på undersköterskekompetens hos personliga assistenter. Tolkningen av Kommunals löneavtal har förhandlats mellan arbetsgivare och Kommunal. Om du är missnöjd med resultatet föreslår jag att du vänder dig till ditt fackförbund. Efter många år inom socialtjänsten är jag väl medveten om vilket svårt och viktigt jobb ni personliga assistenter har. Om du vill framföra åsikter till mig i framtiden hoppas jag att du gör det till mig personligen i stället för att gå via tidningen.

Jonas Öhlund

Biträdande verksamhetschef Stöd och omsorg

Läs även:

Försäkringskassan och politikerna bedriver "hets mot folkgrupp"

Ingen man har rätt att förnedra en kvinna

Sjönöd för socialnämnden

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel