Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Komet tar fasta på det som fungerar bra

Förbered, uppmuntra, beröm!
Det är några hörnstenar i Komet.
Programmet vänder sig till barnfamiljer där det blir så mycket bråk och tjat att vardagen inte funkar.

Lek och umgänge samt beröm och samarbete är grunden. Belöningar är en mindre del, och gränssättning utgör den lilla toppen av pyramiden.

Komet är en väldigt trevlig metod som går ut på att hela tiden jobba utifrån det som är bra, säger Gunilla Norén, kurator vid barn- och ungdomsneurohabiliteringen i Sundsvall.

Där erbjuds programmet sedan tre år tillbaka till föräldrar som har barn inskrivna vid habiliteringen det vill säga barn med olika handikapp och diagnoser och som upplever en vardag med mycket tjat och bråk.

Men vi märker att det finns en efterfrågan utanför huset för sådana här kurser, säger kuratorn Sanna Eliasson.

Komet är en förkortning av kommunikationsmetod. För att minska problemen måste de vuxna förändra sitt beteende och sitt sätt att prata med barnen.

Det handlar inte om straff och skamvrå som i vissa nanny-program på tv. I stället för att skälla på det som är dåligt ska man uppmuntra det som är bra.

Det barnet får uppmärksamhet för kommer barnet att fortsätta med, säger Gunilla Norén.

Föräldrarna får rådet att verkligen avsätta tid för koncentrerat umgänge med barnen varje vecka. Andra tips kan handla om att förbereda barnet och att välja sina strider.

Gränssättning i form av indragna förmåner kan behövas i undantagsfall, men beröm och belöningar fungerar i allmänhet bättre.

Det finns kritiska röster som menar att system med guldstjärnor leder till barn som styrs av yttre belöningar snarare än av inre motiv, och att det inte är bra. Men förespråkarna anser att det är ett bra sätt att nöta in ett nytt beteende, utan uppslitande bråk.

Samtidigt behöver man inte värdera allt barnen gör och kalla dem duktiga så fort de ätit upp maten. De bästa lovorden är dem man verkligen menar.

Och man kan hitta andra sätt än beröm för att visa sin uppskattning. Som att bara krama om dem, säger Sanna Eliasson.