Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Komjölk i skolan är inte naturligt

Människan är den enda art på jorden som konsumerar en annan arts bröstmjölk.

Komjölk marknadsförs i dag som naturens egen sportdryck och påstods tidigare ge starka ben. Men i själva verket är komjölk en törstsläckare med en allvarligt negativ påverkan på både hälsan och klimatet.

En omfattande nypublicerad British Medical Journal-studie ledd av Karl Michaëlsson, professor vid Uppsala universitet, vänder upp och ned på våra gamla okritiska föreställningar om komjölk. Studien följde fler än 100 000 personer sedan 1980-talet och fann att ett högt intag av mjölk är kopplat till kortare livslängd hos båda könen och fler benbrott hos kvinnor.

Redan 2010 uppmanade FN:s miljöpanel oss att omgående och drastiskt minska konsumtionen av kött och mejeriprodukter för att undvika de värsta konsekvenserna av klimatförändringarna.

Komjölk är varken naturligt eller bra för folkhälsan och miljön.

Därför är det hög tid att vi tar bort komjölken från svenska skolor och att vi i stället lär barnen nya hållbara dryckesvanor: nämligen att släcka törsten med vatten eller havremjölk.

Jonas Paulsson, initiativtagare till Köttfri måndag i Sverige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel