Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommentar: Inget svin kan känna sig trygg i stian

Kristian Ekenberg om att Svenska Akademien nu har tagit avstånd från den så kallade Kulturprofilen.

Häromåret gav akademiledamoten Horace Engdahl ut aforismsamlingen ”Den sista grisen”. En titel som onekligen har fått en ny betydelse efter de senaste dagarnas avslöjanden.

Dagens Nyheters rapportering om den så kallade Kulturprofilen, vars sexuella övergrepp har fått pågå i decennier (han nekar själv till anklagelserna), har nu resulterat i att Svenska Akademien har tagit avstånd från mannen och dragit in bidragen till hans verksamhet.

Att Akademien efter avslöjandena måste agera stod klart, men det oväntade är med vilken kraft i formuleringarna de gör det. Borta är den svala pressmeddelandesvenskan från fjolårets Dylan-debacle.

En fråga som har ekat genom hela historien är: Hur mycket visste Svenska Akademien om Kulturprofilens härjningar?

Läs mer: Akademien avbryter all kontakt med kulturprofilen

Den frågan måste anses besvarad när de nu erkänner att även den inre kretsen drabbats av Kulturprofilens trakasserier, att det ”under sammanträdet framkommit att ledamöter, ledamöters döttrar, ledamöters hustrur och personal vid Akademiens kansli utsatts för oönskad intimitet eller opassande behandling av vederbörande.”

Men flera veckor in i #Metoo-kampanjen fortsätter den med oförminskad kraft, om än med tendens till avtrubbning när upprop efter upprop undertecknas. Inget svin kan känna sig trygg i stian.

I bransch efter bransch har kvinnor berättat liknande historier i upprop som #deadline och #tystnadtagning, men särskilt utsatta verkar branscher vara som domineras av lösa anställningsförhållanden och osäkra villkor, som medie- och kulturbranschen. Få vågar höja rösten i protest, särskilt när de uttryckligen varnas för att deras karriärer kommer att förstöras om de inte håller tand för tunga.

Läs mer: Fler krönikor och kommentarer av Kristian Ekenberg

Med tanke på hur det i dessa branscher blir allt trängre kring grytorna, kan man frukta att detta maktmissbruk hade haft utrymme att expandera om inte #Metoo-kampanjen hade dragit ut förövarna i ljuset. De ekonomiska förutsättningarna för dessa branscher kommer inte tillåta att anställningstryggheten blir bättre, däremot har de skyldiga nu fått känna på att deras trygghet inte heller kan tas för given om de avslöjas.

Den sista grisen lär vi inte ha sett i avslöjandena som kommit i spåren av #Metoo-kampanjen. Detta kommer att blåsa över snabbt, fruktade många när kampanjen snabbt blossade upp, andra – förövarna – sa det i stället med förhoppning i rösten.

Men flera veckor in i #Metoo-kampanjen fortsätter den med oförminskad kraft, om än med tendens till avtrubbning när upprop efter upprop undertecknas. Inget svin kan känna sig trygg i stian.