Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommentarerna har varit folkets arena

Annons

Varje morgon sedan bildandet av Sundsvalls stadsfullmäktige 1863 har vi vanliga Sundsvallsbor vaknat med en klump i magen och fruktat vad maktens herrar ska hitta på för tok den här dagen. Sedan Hirschska huset uppfördes 1891 har Stenstan varit en ständig påminnelse om att våra liv ligger i andras händer. De rika knösarna till affärsmän har kapitaliserat på vår strävan att minska statusgapet genom konsumtion och därmed blivit ännu rikare och fått ännu mer makt över oss förlorare.

153 år av otyglad kapitalistisk maktutövning sätter bokstavligen sina spår i den mänskliga kroppen och därför är det många Sundsvallsbor som de senaste dagarna gråtit en smula av lättnad när de nåtts av beskedet om att Martins kläder på Torggatan läggs ner. Själv tänkte jag i smyg kommentera beskedet med ordet Äntligen nedanför ST:s artikel då jag upptäcker att kommentarsfunktionen upphört. I stället uppmanas läsarna att lätta trycket på den amerikanska spionsidan Facebook vars affärsidé är att kontrollera människornas privatliv.

Jag tror att många Sundsvallsbor med glädje sett hur butiksdöden utarmat Stenstan eftersom Birsta är betydligt mer folkligt och inte andas övergrepp och förtryck lika mycket som gatorna omkring Hirschska huset. Men man får alltså inte vara helt glad utan makten ger och makten tar. Birsta knockade Stenstan men Facebook slog ut kommentarerna som i ett decennium varit folkets arena, medan Facebook är den sociala elitens arena, på samma sätt som Stenstan varit i 153 år.

Artikelkommentarerna – Vila i frid!

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel