Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommer ni ihåg? Två år sedan Kalla spurtade hem första OS-guldet i Sotji

Kommer ni ihåg den här dagen för två år sedan? Då var det svenska skidlandslaget i Sotji och Charlotte Kalla hämtade upp över 20 sekunders försprång i stafetten.

Annons

Det har varit en trög längdsäsong i fråga om medaljer. Då är det fint att gräva i minnesarkivet.

Många kommer ihåg var de befann sig den där soliga februaridagen 2014. Det var dags för damernas stafett på OS i Sotji och Charlotte Kalla stod för den mest otroliga upphämtning Sverige har sett i skidsammanhang, eller i alla fall en av dem.

En kort resumé: Ida Ingemarsdotter gick ut först och gjorde sitt jobb. Hon låg i täten och växlade in till klubbkompisen Emma Wikén strax efter Ryssland och Tjeckien endast fyra sekunder efter. Wikén hade skidglädje den dagen, som bar henne fram i spåren. Hon formligen flög fram och lämnade över till Anna Haag. Då hade Tyskland och Finland gått upp i täten men Wikén hade hakat på.

Haag var dessvärre inte i samma slag den dagen. Det började gå trögt och Finland och Tyskland drog ifrån. När hon till slut växlade över till Charlotte Kalla efter 4,5 kilometer skiljde det drygt 25 sekunder upp till Finland som var tvåa. Men ingen kunde göra något åt Charlotte Kalla den där dagen. Hon matade och matade och till slut kröp avståndet ihop. När trion till slut kom in på upploppet spurtade hon ner motståndarna och körde in Sveriges första guld i OS i Sotji.

Kommer du ihåg var du var?