Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommun-krav kan bryta mot lagen

Företag som Sundsvalls kommun anlitar ska ha kollektivavtal.
Det anser den politiska majoriteten.
Men ett sådant krav bryter sannolikt mot lagen, säger Elin Rosén, jurist på Konkurrensverket.

På tisdagen var frågan om kommunens nya inköpsstrategi uppe i kommunens service- och infrastrukturutskott. En strategi som ska gälla hela kommunens upphandlingar, både förvaltningarna och kommunala bolag.

– Det kan i första hand gälla bygg- och städverksamhet, exempelvis upphandlingar som Drakfastigheter, Skifu och Mitthem gör. Vad gäller Lov-företagen skrev kommunen nya avtal i somras, så där dröjer det några år innan de blir aktuella igen, säger Jonas Borg som var föredragande i frågan på utskottet.

Han är tjänsteman. I förslaget till ny strategi finns krav på kollektivavtal och på att de anlitade företagen ska erbjuda heltidsanställningar, och det kommer från den politiska majoriteten.

– Vi tog inget beslut i utskottet, utan lämnar frågan öppen till kommunstyrelsen, säger ordföranden Hans Forsberg, C.

Hans Forsberg vill inte ge sin egen syn på frågan om kollektivavtal och heltid i dagsläget.

Men de två ledamöterna från oppositionen, Liza-Maria Norlin, KD, och Alicja Kapica, M, ville återremittera ärendet eller alternativt avslå förslaget.

– Den politiska majoritetens förslag är företagsfientligt, särskilt för de mindre företagen, anser Liza-Maria Norlin.

Svenskt Näringsliv och Företagarna är minst lika upprörda. De menar att förslaget är ett klart brott mot både Lagen om offentlig upphandling, LOU, och Lagen om valfrihetssystem, LOV.

Elin Rosén, jurist på Konkurrensverket, menar att kravet på kollektivavtal förmodligen inte är förenligt med EU-lagstiftningen.

– Det är nog ett oproportionerligt långtgående krav i förhållande till vad beställaren vill uppnå.

Däremot kan bedömningen vara annorlunda vad gäller LOV, menar hon.

– Ja, om det är en varaktig verksamhet som är löpande, exempelvis en privat vårdcentral.

Jonas Borg säger att det finns äldre fall där kravet på kollektivavtal vid upphandlingar prövats.

– Ja, länsrätten i Skåne sade nej till det år 2009. Men det kan också vara så att politikerna nu vill testa lagstiftningen, menar han.

Skulle kommunfullmäktige till sist besluta om den nu föreslagna strategin, så kan motståndare begära överprövning i förvaltningsrätten.

– Jag känner inte till någon dom om detta i förvaltningsrätterna i landet ännu, men en sådan borde komma snart. För det här är en aktuell fråga på flera håll, säger Elin Rosén.