Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunal kräver påökt för undersköterskor: "Verkstadsarbetare tjänar fortfarande mer"

Kommunal lämnar sina avtalskrav till Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och Pacta i dag.
Där kräver de bland annat att undersköterskor ska heltidsanställas – och få tusen kronor extra i månaden.
– I Sverige 2015 värderas det högre att ta hand om maskiner än om människor. Det är en värdediskriminering som inte är acceptabel, säger Lenita Granlund, avtalssekreterare.

Läs också: "Jag är en undersköterska – men också en människa med känslor"

Kommunal har 355 000 personer organiserade, som jobbar inom SKL eller Pacta. De allra flesta är kvinnor, och det trycker man extra hårt på i de nya avtalskraven.

– Över 90 procent av undersköterskorna är kvinnor. Deras månadslön är i genomsnitt 2 800 kronor lägre än en verkstadsarbetares.  Det manligt kodade yrket verkstadsarbetare värderas alltså fortfarande högre än det kvinnligt kodade yrket undersköterska, säger Lenita Granlund på Kommunal, i ett pressmeddelande.

Läs också: Sjuksköterska om vårdkrisen: "Som att få en spottloska i ansiktet"

För berörda heltidsanställda som hör till deras förbund vill de ha 661 kronor extra i månaden. För undersköterskor vill de att ytterligare 400 kronor ska skjutas till. Minst.

Det för de som gått vård- och omsorgsprogrammet eller motsvarande utbildning.

Ett annat krav är att heltid ska bli norm. Som det är nu arbetar många – mer än hälften – deltid.

– En stor anledning till att anställda inom välfärdssektorn har betydligt lägre livsinkomster än andra grupper är att många arbetar deltid, ofta ofrivilligt. I Kommunals yrken har färre än hälften heltidsanställningar. Att så många deltidsarbetar leder till att många har svårt att försörja sig under yrkeslivet men också som pensionär, säger Lenita Granlund.