Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunal vill spara pengar på ambulanserna

Kommunal vill spara pengar åt landstinget genom att koppla loss sjuksköterskor genom en ny organisation för ambulanssjukvården.
Man menar att sjuktransporter med lägre medicinsk prioritet inte behöver skötas av ambulanser med två sjuksköterskor i fordonen.

Annons

Efter en lång och uppslitande process har Landstinget Västernorrland friställt ambulanssjukvårdare och har numera två sjuksköterskor i sina ambulanser. Med tanke på den stora bristen på sjuksköterskor tycker ambulanssjukvårdarna att det var ett ologiskt beslut. Dessutom är Västernorrland det enda landstinget i Sverige som genomfört de hårdare kraven och vissa av ambulanssjukvårdarna som förlorade sina jobb kör nu ambulanser utanför länet.

I landstingets delårsrapport står att ambulanstransporterna både inom och utom länet fortsätter att öka. Dessutom tvingas man ofta på grund av överbeläggningar att köra patienter mellan länets sjukhus.

I ett möte mellan företrädare för landstinget och Falck (som bedriver ambulanssjukvård i flera regioner i Sverige) föreslår Kommunal en ny organisation för ambulanssjukvården.

Jan-Olov Lampinen, ordförande för Kommunals landstingssektion, pekar på att det finns ambulanstransporter med prio 1 och prio 2 som är olyckor och annat, men att det även finns prio 3 och prio 4.

– Jag tror man skulle kunna klara de här transporterna med två ambulanssjukvårdare när det inte är akut, säger Jan-Olov Lampinen.

Samtidigt har alla ambulanssjukvårdare nu lämnat sina tjänster.

– Det kanske är svårt att få tillbaka alla, men en viss del kanske är intresserade om man ändrade organisationen, säger Lampinen.

Frågan är också om de sjuksköterskor vid ambulansen som då blir övertaliga är intresserade av att fylla upp tomma tjänster på sjukhusen i länet.

Finns det inte en risk att de sjuksköterskorna flyttar till andra landsting?

– Nej, det tror jag inte, säger Lampinen.

Inom ambulanssjukvården jobbar Lars Norberg som samordnare och han var med på mötet med Kommunal.

– Om man ska bilda någon sorts transportorganisation då ska det ske via en organisation som ligger utanför ambulanssjukvården, säger Norberg.

Kan det vara ett sätt att avlasta ambulanserna?

– Nej. Ambulanserna ska användas till de akuta transporterna och det ska finnas ett vårdbehov. Men de transporter där det inte finns något vårdbehov där skulle man kunna bilda en organisation inom till exempel Landstingsservice, säger Norberg.

Kör ni transporter i dag där det inte behövs medicinsk kompetens?

– Ja, det händer, säger Lars Norberg.