Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunala skolan blev helvetet på jorden

Alla har rätt till bra utbildning, det kan vi nog alla skriva under på. Vi har erfarenhet från olika kommunala skolor samt friskolor i Sundsvall. Vi är inte högutbildade men har klarat oss bra hittills i livet och utbildning är väldigt viktigt, tycker vi.

Tyvärr hade vi inte möjlighet att välja en friskola den här gången, men skulle inte tveka en sekund om det blev en plats till förfogande att flytta vår tonåring. Varför? Från att utan problem ha gått till skolan, läst läxor och haft bra resultat till att helt tappat motivationen och inte vilja gå till skolan, ja ni förstår säkert.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Vi får ofta höra att "det där kan jag redan", "jag får ingen arbetsro i klassrummet", "det skriks och stojas" och "vi hinner inte göra så mycket på lektionen för det går så mycket tid till allt tjafs". I morse fälldes kommentaren: "Nu ska jag tillbaka till helvetet på jorden". Det är hens sanning och känsla.

Tänk dig själv om du kommer till ditt jobb eller skola och känner dig otrygg. Det är slagsmål och kränkningar och langas droger. Vart smäller det nästa gång? Är det bråk på gång? Ska jag få en kommentar i dag? Man slår ihop barn från flera skolor, barn mognar olika i tonåren och helt plötsligt så står de där själv utan någon vuxen utanför klassrummet och ska hantera alla dessa intryck och situationer.

Vuxna inom skolan måste synas, fånga upp och förekomma. Det finns lärare i språk som inte kan skriva en fullständig mening eller använda stor bokstav i början av meningarna. Självklart blir vi som föräldrar väldigt oroliga. Det finns fantastiska lärare också och de flesta gör så gott de kan, men något går ju fel i det stora sammanhanget.

Tänk dig själv om du kommer till ditt jobb eller skola och känner dig otrygg. Det är slagsmål och kränkningar och langas droger. Vart smäller det nästa gång?

Det har i tidigare insändare skrivits om a- och b-lag. Alla måste ju få chansen att lära sig utifrån sin nivå. Nu skapas det ett c-lag inom kommunala skolan. Alla ska gå i samma klass och ha samma undervisning. De som är duktiga och entusiastiska blir omotiverade och stannar upp i sin utveckling medan de som har svårt att hänga med blir frustrerade och utåtagerande.

Vårt äldsta barn gick i en friskola där de faktiskt delade klassen i två. En klass för de som var lättlärda och behövde stimulans och en för de barn som behövde mer hjälp. Och vet ni, detta var inga konstigheter för barnen. Resultatet blev att alla gick ur nionde klass med behörighet till gymnasiet. Varför slå ner på friskolorna? Det finns flera anledningar till att föräldrar väljer en friskola för sina barn. Visst finns det brister i friskolor också, men de kanske känns mer hanterbara för föräldrar och barn. Statistik och resultat är viktigt, men missunnsamhet och sticka huvudet i sanden, usch!

För att få till en utveckling måste man först erkänna sina egna brister och ta lärdom av andras framgång. Tänk om alla i stället fick samma chans att lyckas inom den kommunala skolan, då skulle Sundsvalls kommun kunna slå sig för bröstet och kalla sig för Sveriges bästa skolkommun.

Orolig förälder

Läs även:

Privatägt i välfärden bidrar bara till orättvisor

Jantelagen i sin renaste form – när blev bra resultat något dåligt?

De fristående skolorna bidrar till segregation – så vill jag inte ha det i Sverige i dag

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel