Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunalrådet vägrar gå ombord på Ocean Gala: "Ingen anledning för mig att besöka fartyget"

 
Ocean Gala
Visa alla artiklar

Kryssningsfartyget Ocean Gala ligger kvar i Utansjö hamn. Härnösands kommunalråd Fred Nilsson (S) har bjudits in för en rundtur på fartyget. Men han nobbar inviten.

– Det finns ingen anledning för mig att besöka fartyget, säger Fred Nilsson.

– Så här får det inte gå till. Det hör till god ton att någon som vill etablera verksamhet i vår kommun tar kontakt med oss innan och inte som nu, ställer oss inför fullbordat faktum.

Det är en strid ström av nyfikna som vill ta en titt på Ocean Gala. Men de kommer inte längre än till öppningsgrindarna där en vakt håller ordning på vilka som ska få passerar in till hamnområdet.

– Någon måste ingripa för att stoppa det. Utansjö är för litet för att kunna ta emot så många flyktingar, säger en Utansjöbo som tidigare arbetat på fabriken och vill vara anonym.

Ombord på fartyget finns 120 personer som utgör besättning. De väntar också på besked vad som ska hända.

Läs mer: Polisen inleder förundersökning

Kommunen lyckades tidigare stoppa fartyget när det ville lägga till i Härnösasnds hamn och fungera som asylboende för 1790 personer.

Då fick det kommunala energibolaget Hemab en förfrågan om att leverera el och ta hand om avfallet. Fartyget behövde också 200 kubikmeter färskvatten per dygn.

Detta vatten blir efter användningen avloppsvatten. Inget sades då om hur detta avloppsvatten skulle tas omhand.

1 700 personer på fartyget i Utansjö genererar ungefär samma avloppsmängder som motsvarar hela Högsjö befolknings avloppsvatten.

Någon ny förfrågan har inte gått till Hemab.

– Nej, vi har inte fått någon sådan kontakt. Men vi följer förstås händelseutvecklingen, säger Hemabs vd Ingemar Forzelius.

Läs mer: Landshövdingen griper in

Härnösandsföretaget Nylunds lås arbetade under torsdagen med att installera nytt öppningsysten för grindarna i infarten till hamnen. En beställning som gjordes av hamnägaren för två månader sedan.

– Då hade vi hade ingen aning om att fartyget skulle komma hit. När jag fick redan på det i måndags fundrade jag om det är etiskt rätt att göra jobbet eftersom vårt riskerar få en negativ stämpel. Men eftersom beställningen gjordes så tidigt bestämde vi oss för att ändå göra jobbet, berättare Christer Nylund som driver Nylunds lås.

Härnösands kommun kommer att skicka ett brev till båtens ägare och hamnens ägare.

– Vi jobbar fullt med att skriva ihop det, säger Fred Nilsson.

■ ■ För mer nyheter från Medelpad varje dag – följ ST.nu på Facebook.