Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunalrådet vill stoppa uthyrning till nazister

Svenska motståndsrörelsens aktiviteter i kommunens lokaler upprör både kommunstyrelsens ordförande Peder Björk (S) och skolpolitikern Elin Nilsson (M). De vill få stopp på uthyrningarna.

Som Sundsvalls Tidning avslöjade i går har Svenska motståndsrörelsen hyrt skollokaler till sina kampövningar.

Läs avslöjandet här: "Nazistisk organisation kamptränar i idrottshallen på Uslands skola."

Nu har det framkommit att Svenska motståndsrörelsen har hyrt idrottshallen på Uslands skola ända sedan februari 2014. Organisationen har också bokat in ny tid.

– Jag tycker inte att det är okej att vi hyr ut till nazistiska och främlingsfientliga organisationer så att de kan bedriva verksamhet i våra lokaler, säger Peder Björk.

Han känner att kommunen behöver se över om det inte går att stoppa på något sätt.

– Vi kände inte till det förrän ST skrev om det. Det går inte att upprätta något regelverk. Nu när vi fått kännedom vill vi kunna avsluta uthyrningen för det är inte rätt att de bedriver sin verksamhet i våra lokaler.

Skolpolitikern Elin Nilsson vill också få stopp på uthyrningarna.

– Barn- och utbildningsnämnden är ansvarig nämnd även för ensamkommande barn. Sundsvall ska vara välkomnande och då kan vi inte släppa in rasister och nazister i lokaler där barn ska vistas.

Medlemmarna i Svenska motståndsrörelsen är i flera fall dömda för grova våldsbrott och säkerhetspolisen bedömer organisationen som den nazistgrupp som utgör det största hotet mot Sveriges inre säkerhet.

– Att inte kunna stoppa uthyrningarna är att dra byråkratin till sin spets. Vi är förtroendevalda för att göra skillnad, vi måste välja om vi vill vara en järnrörskommun eller en välkomnande kommun, säger Elin Nilsson (M).

Svenska motståndsrörelsen är militant nazistisk och tror på en väpnad revolution för att uppnå en nationalsocialistisk stat.

Motsvarande grupperingar finns i Danmark, Finland och Norge.

De som varit aktiva i Sundsvall med omnejd tillhör "näste 4", det vill säga nedre Norrland och har medlemmar från Gävleborg, Jämtland och Västernorrland.

Läs även:

Några av svenska motståndsrörelsens aktioner i Sundsvall.

Läs om kommunernas vilja att stoppa SMR:s aktiviteter i Medelpad.

Elin Nilsson är medveten om att det är juridiskt komplicerat att utesluta vissa grupper från kommunens lokaler.

– Men FN:s barnkonvention gäller i våra skolor och den är antirasistisk. På något sätt måste vi kunna utesluta rasistiska organisationer från skolan. Att inte göra någonting från politikens sida är ett svek mot barnen.