Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen backar – Sundsvall inte längre Norrlands huvudstad: "Begreppet har blivit ett hinder"

Nu backar kommunen. Begreppet "Sundsvall – Norrlands huvudstad" tas bort när staden ska profileras.
– Det har bara blivit ett hinder och efter regionbildningen kommer ingen enskild ort att vara huvudstad, säger kommunstyrelsens ordförande Peder Björk (S).

Sundsvall kommer inte att kallas för Norrlands huvudstad i framtiden. I stället vill man från kommunledningens sida visa att staden står på stadig grund utan epitetet som började användas på allvar 2007–2008.

Läs även: Strid om ny residensort i tilltänkta Stornorrland.

– I en framtida regionbildning tror jag devisen kommer att skymma den viktiga diskussionen om vilka viktiga funktioner vi vill ha i Sundsvall. Utropar vi oss som huvudstad så hjälper det oss inte, tvärt om. Men det betyder inte att vi inte är viktiga, säger Peder Björk.

En annan orsak till att han vill slopa begreppet är att det inte riktigt har fastnat.

– Diskussionen blir hela tiden om vi ska kalla oss för det, eller inte, och det skymmer de egentliga diskussionerna, säger Björk.

Läs även: Sundsvall står och faller inte med titeln som regionhuvudstad.

Efter sitt ställningstagande förväntar han sig blandade reaktioner.

De senaste åren har det jobbats hårt med att saluföra varumärket och Björk medger att det har investerats både tid och pengar.

Så här står det på kommunens hemsida: "Vi har i flera år arbetat med Norrlands huvudstad som budskap inom besöksnäringen. Nu är det vårt budskap inom alla områden. Norrlands huvudstad är också ett löfte och en målsättning. Det handlar om att få fart på Sundsvalls utveckling och tillväxt. Att arbeta med visioner och mål. Att våga ta för oss och sikta framåt".

– Men bakom det budskapet finns ett viktigare arbete som handlar om hur vi ser på oss och hur omvärlden ser på oss och vi måste förstås fortsätta arbeta med vårt varumärke och tala om varför vi är bra. Men att tala om Sundsvall som stad räcker, anser Björk.

Det är han själv som nu presenterar sin syn på att begreppet ska bort.

– Sedan får det följas av en debatt och diskussion, säger han.

Läs även: Norrländskt storlän blir verklighet med Sundsvall som huvudstad.