Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen behöver ingen dyr märkesjacka

I dag kommer våra politiker anta fatta ett beslut i mål- och resursplanen, MRP 2016, som innebär en besparing på Barn och utbildning på 50 miljoner kronor. Detta innebär:

• Ytterligare besparingar på förskolor och skolor – kvalitet och måluppfyllelse riskerar att sjunka.

• Förutsättningarna minskar för att varje barns och elevs behov av stöd ska kunna tillgodoses.

• Ökad arbetsbelastning och risk för högre sjukskrivningsantal bland lärare.

• Ingen hänsyn till elevökning som beror på ökat antal ensamkommande barn och flyktingar vilket kommer att öka segregationen.

Detta är ett beslut som kommer att påverka våra barns vardag och framtid lång tid framöver. Dessutom rimmar det väldigt illa med det som våra nationella politiker trycker på, nämligen att det ska satsas på skolan. Det behövs fler lärare, speciallärare och specialpedagoger till skolan. Hur tänker våra politiker kring det? Hur löser ni det med en besparing på 50 miljoner? Hur tänker ni kring bästa skolan 2021? Vi är snarare på väg mot sämsta skolan 2021, och troligen uppfyller ni det målet före 2021.

Vi befinner oss också nu i en kris när många fler flyktingar än beräknat kommer till vårt land. Det handlar då inte enbart om att ge dem tak över huvudet och sen har vi löst allt. Naturligtvis kommer detta att få många fler och mer långtgående konsekvenser. Dessa barn har varit med om och sett saker som vi aldrig kan förstå och som vi förhoppningsvis aldrig behöver vara med om. Att då tro att vi kan placera dem i förskolor och skolor utan tillräckligt med lärare som kan möta upp dem, utan speciallärare, utan kuratorer och psykologer är ett brott mot barnkonventionen. Hur tänker ni politiker kring det? Vi lärare är inga magiker som kan ta fram tricks ur trollerihatten och på så sätt tillgodose alla barns behov. Även om vi många gånger önskar att vi vore magiker.

Jag måste säga att jag förvånas över hur naivt politikerna hanterar vår budget. Om vi privatpersoner skulle hantera vår budget så skulle vi gå i personlig konkurs.

Vi kan ju anta att vård och omsorg är de viktigaste posterna i kommunen. Liksom räkningar och mat är det viktigaste i en privat ekonomi. Har jag då slut på pengar i någon av dessa poster så måste jag ta pengar någon annanstans. Jag kan ju då inte köpa en svindyr märkesjacka för att se snygg ut och barnen får gå hungriga. Ungefär den parallellen kan vi dra till kommunens budget. Kanske vi kan stoppa byggen, till exempel på Norra Kajen och ta 50 miljoner från den posten? Just nu behöver inte Sundsvall en svindyr märkesjacka för att se snygg ut.

Som mamma och lärare är jag djupt oroad över detta, och det är nog du också. Tillsammans kan vi stoppa detta förslag. Säg nej tack till MRP 2016-förslaget!

Mamma och lärare i Sundsvalls kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel