Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen ersätter lurade tomtköpare

Fyra tomtköpare på Kajutvägen på Alnö får närmare en kvarts miljon kronor i en uppgörelse med kommunen.
– Det känns bra. Det är inte pengarna det handlar om, utan principen, säger Mattias Berggren, en av tomtägarna.

Efter ett och halvt års utredande och diskussioner har nu de drabbade Alnöborna och Sundsvalls kommun kommit överens om en förlikning.

Fyra tomtägare får tillsammans 237 000 kronor i ersättning för att kommunen varit otydlig i sin förköpsinformation när det gäller hustomterna, som ligger med fin utsikt över Alnöbron. I marknadsföringen kallades de "Alnös guldtomter".

– Även om vi inte har gjort något juridiskt fel, känner vi ett visst ansvar om att vi borde ha varit tydligare i informationen till köparna, säger Stefan Näslund, projektledare vid mark- och exploateringsavdelningen.

Vad gjorde kommunen för fel?

– Vi var inte tillräckligt tydliga med att det fanns organiskt material kvar under de ytor som vi hade fyllt över, säger Stefan Näslund.

Med organiskt material menas stubbar, rötter och andra rester av döda växter. Det kan orsaka mögel om det blir kvar under husbyggen.

Tomterna såg i det närmaste byggklara ut. Kommunen hade lagt på kontrollerade fyllnadsmassor, som blev över när vägen i det nya området anlades, och plattat till. Köparna trodde att de bara behövde packa massorna och ställa dit sina nya hus. Men så var det inte.

– I stället fick vi gräva bort allting, ner till befintlig mark. Sedan fick vi fylla ut allting igen. Vi lade totalt 107 000 kronor på bergkross, berättar Mattias Berggren som ändå inte hör till de värst drabbade av grannarna.

Han och sambon ersätts nu med 60 000 kronor.

– Det känns bra att de tar sitt ansvar. Det har varit en principsak för oss. Till slut lyckades vi nå fram till varandra, så att det känns bra i magen för båda parter.

Tomtköparna hade begärt betydligt mer i ersättning, totalt närmare en halv miljon kronor. Kommunen erbjuder nu ungefär hälften så mycket.

– För att slippa en långdragen process i rätten har vi erbjudit de här summorna, som vi tycker är mer rimliga. Alla fyra tomtköparna har accepterat förlikningen, säger Stefan Näslund.