Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen flyttar tiggarna från Södra kajen

Sundsvalls kommun tar nu politisk ställning angående situationen med tiggarna.
Det innebär att ett härbärge inrättas i vinter samt att de får flytta från sin nuvarande campingplats.
– Det är inte säkert med järnvägen och tunga fordon där. Vi kommer att hitta en ny plats åt dem som uppfyller samhällets krav, säger Hans-Åke Oxelhöjd, fastighetsstrateg.

Läs också: EU-migranterna negativa till flytten: "Vi vill helst vara kvar här"

Sundsvall har på några år märkt av en rejäl ökning av antalet EU-medborgare som försörjer sig på tiggeri.

Men här har det saknats ett politiskt ställningstagande för att tjänstemannaorganisationen ska kunna utföra sina åtgärder. Nu tas det första stora steget.

På plan- och utvecklingsutskottets senaste möte fastställdes en rad beslut där det längre fram i september kommer att fattas slutgiltiga beslut kring.

– Det är klart att det är viktigt att vi fattar beslut kring detta. Det behövs så att vi vet hur vi ska förhålla oss och något som kan ge oss vägledning, säger Bodil Hansson (S), ordförande i plan- och utvecklingsutskottet.

Läs också: Tiggarna är här för att stanna

Politikerna hade olika alternativ att ta ställning till som reglerade vilket ansvar kommunen ska ta. Valet blev ett alternativ som innefattar följande:

Kommunen upprättar även i vinter ett härbärge som kan nyttjas av alla, oavsett medborgarskap, men det är osäkert om det blir på Fläsians camping då en ny upphandling måste genomföras. En avgift tas sedan ut för varje plats.

Det kommer även att inrättas en plats där "de utsatta EU-medborgarna och andra medborgare kan ställa sina husvagnar". Området ska inhägnas och ha ett begränsat antal platser samt tydliga förhållningsregler. Det ska även finnas en sanitetsanläggning med dusch, toalett samt elanslutning. Kommunen tar ut en avgift mot detta.

– Vi befinner oss i dag i en modell som vi tycker fungerat bra och det är utifrån den som vi resonerat oss fram. Vi tycker att ett natthärbärge under vintern är en nödvändig åtgärd så ingen riskerar att frysa ihjäl, säger Bodil Hansson och tillägger:

– Det är många som har åsikter om kommunen att vi gör för lite, medan andra tycker att vi gör mycket. Det är en svår avvägning, men vi tycker det här är rimligt.

Enligt Hans-Åke Oxelhöjd, handläggare för ärendet, kommer tiggarna inte att få stanna kvar vid sin nuvarande campingplats vid Södra kajen.

– Det här området är inte planlagt för att vara en husvagnsparkering och det är inte lämpligt att bo så nära järnvägen. Därför kommer vi att söka en annan plats åt dem, men inget kommer att ske förrän det fattats ett beslut och vi hittat en ny plats, säger han.

Vart blir det?

– Inget är bestämt utan vi tittar på några platser. Men vi söker en central och offentlig plats som inte inbjuder till ingrepp. Med tanke på vad som hänt på andra håll så är säkerhetsaspekten jätteviktig.

Det blir även socialnämnden som får samordningsansvaret för hanteringen av tiggarna.

I slutet av september fattas ett definitivt beslut på kommunfullmäktiges möte.

Relaterade artiklar:

Kungen på besök – då flyttas tiggarlägret

Då skulle kungen ställa in

Kungen protesterar mot flytt av tiggare

Tiggare fick jobb hos mäklaren

Relaterade krönikor:

Ledare: Humant och rakryggat av Sundsvalls kommun

Ledare: Självklart är tiggeriet organiserat

Ledare: Jag är så trött på tiggeridebatten