Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen har all anledning att se över kommande investeringar

Under måndagens fullmäktigesammanträde i Sundsvalls kommun debatterades kommunens ekonomi.

Revisorerna är bekymrade då allt tyder på att kommunen inte klarar att hålla budgeten. Framför allt är det socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden som dras med stora underskott som lett till bland annat stora åtstramningar för skolan.

När intäkterna inte ökar måste utgifterna ses över, så långt inga frågetecken. Frågan är om det är just kärnverksamheterna som behöver bli lidande. Kommunen står dessutom inför utmaningen att ta emot betydligt fler flyktingar än tidigare beräknat, något som sätter ytterligare press på just skola och socialtjänst.

Liza-Maria Norlin (KD) föreslog under fullmäktige en översyn av kommunens planerade investeringar.

Framtidsinvesteringar är nödvändiga för att kommunen ska fungera inte bara i dag utan också om fem eller tio år. Men det ligger ändå en hel del i Norlins förslag.

I Sundsvalls Tidning har vi publicerat en hel hög insändare från medborgare som ifrågasätter ombyggnationen av Stora Torget till en kostnad av 40 miljoner kronor. Dessa har ställts mot nedskärningarna i skolan. Den här gången kan det finnas skäl att ge protesterande sundsvallsbor rätt. Att hävda att pengarna tas från två olika pengapåsar håller inte, eftersom det är fullt möjligt att flytta pengar från investeringsbudgeten till exempelvis skola och socialtjänst.

För att Sundsvalls kommun ska vara en attraktiv stad att bo i behöver vi investera för framtiden. En attraktiv stadsmiljö hör definitivt hit. Men är det något som Sundsvall inte lider brist på så är det en attraktiv stadskärna i form av arkitektur, grönområden eller platser där människor kan samlas. Stora torget duger gott som det är, besökare från andra städer imponeras i dag, och det är svårt att tänka sig att en mer stenstadsanpassad stenbeläggning skulle göra att sundsvallsborna i högre utsträckning skulle hänga på just torget.

De flesta sundsvallsbor tycker nog att det är viktigare att kärnverksamheter så som skola och omsorg fungerar än att torget är modernt. Bra skolor är ett incitament för människor att bo kvar, medan nedskärningar med risk för sämre resultat fungerar avskräckande för dem som eventuellt funderar på att flytta hit. Tillgången till bra bostäder, gärna centralt, är också viktigt för stadens invånare.

Ett nyrenoverat torg däremot gör vare sig till eller ifrån för den som funderar på var hen ska slå ner sina bopålar.