Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen informerar inte om meddelarfrihet

Sundsvalls kommun informerar inte anställda om meddelarfrihet.
– Jag tror att våra medarbetare vet att de har den här rättigheten, säger Stefan Söderlund, kommundirektör i Sundsvalls kommun.

När tidningen Journalisten gick ut och frågade Sveriges 290 kommuner om de informerar sina anställda om meddelarfrihet svarade 69 procent ja, medan 29 procent sa nej och 2 procent sa vet ej.

När ST frågade ledamöter och ersättare i Sundsvalls kommunfullmäktige om meddelarskyddet borde utökas även till privata aktörer i den offentliga sektorn, var det förvånansvärt många som inte ens visste vad meddelarskydd innebär.

– Jaså. Ja, det känns väl lite förvånande, men vi har väl många nya och unga politiker, säger Stefan Söderlund.

Är inte det här en antydan om att det behövs mer information?

– Jo, det är det absolut.

Har ni i Sundsvalls kommun meddelarskydd för verksamhet som läggs ut på entreprenad?

– Det har jag faktiskt ingen aning om, säger Stefan Söderlund.

Men Sundsvalls kommuns upphandlingschef Göran Boden berättar att när det gäller upphandlingar av hvb-hem (behandlingshem) så kräver man meddelarskydd.

– Där är det viktigt att personalen har möjlighet att påpeka när felaktigheter görs, säger Göran Boden.

Och när det gäller frågan om meddelarskyddet borde omfatta anställda i alla privata företag som kommunen anlitar så tycker åtminstone kommundirektör Söderlund att det låter som en bra idé.

– Jag har inte funderat särskilt mycket på det, men det låter väl rimligt, säger Söderlund.