Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen kan knappast vara förvånad över det usla betyget från företagarna

Jag känner mig nödgad att kommentera Näringslivsbolagets och kommunens defensiva reaktion på Svenskt Näringslivs enkät och rankning avseende företagarklimatet.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Hur kan man vara förvånad över ett uselt resultat? När man rekryterar människor till sitt företag tittar kandidaterna bland annat på hur vård, skola och omsorg ser ut i kommunen. De brister som finns i kommunala och landstingsdrivna verksamheter kan väl inte ha undgått någon. När då kommunens och länets politiker dessutom aktivt försöker stoppa eller begränsa väl fungerande och populära privata alternativ såsom Internationella Engelska Skolan eller Sidsjö vårdcentral så ger det ju en bild av hur kommunen ser på företagande. Man har dessutom infört krav på kollektivavtal för offentliga upphandlingar som förvisso verkar självklart för större företag, men i praktiken utestängs många småföretag från att ha en chans att delta i upphandlingen. De hänvisas i stället åt att vara underleverantör åt större företag vilket i sak gör liten skillnad utom att de stora bolagen skär emellan och konkurrensen försämras.

Läs även: Sundsvall störtar – Ånge länets enda klättrare: Så gick det för din kommun i Svenskt näringslivs rankning

Därtill uppfattar jag kommunala tillståndsprocesser långsamma om det inte gäller sådant som kan ge en fjäder i hatten till politikerna. Hotell och skyskrapor går av bara farten medan exempelvis kommunala lantmäterikontoret har haft extremt långsamma hanteringstider som drabbar småföretagare och lantbrukare.

I Sundsvall verkar företagarklimatet numera mätas i hur många frukostar och nätverksträffar man hinner prestera per säsong eller hur många Gloria man kan nominera sig själv till på Sundsvall Business Awards.

Det bär mig emot att vara anonym men eftersom jag fortfarande är aktiv i Sundsvalls näringsliv så jag väljer jag att vara pragmatisk.

Bördan är lätt på andras skuldror

Läs även:

M: Att förenkla för företagen är att säkra framtiden

Vinster i välfärden – en jämställdhetsfråga där kvinnor riskerar att hamna i kläm

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel