Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Kommunen måste engagera sig"

Sidsjö Fastigheter vill ha hjälp från Sundsvalls kommun att fortsätta utbyggnaden av trygghetsboendet.

Trots fina formuleringar i budgetplanen får man dock kalla handen av kommunen.

– Deras tänk är helt rätt, men vi har beslutat att inte medverka just nu, säger Hans Brynielsson (Kd), vice ordförande i socialnämnden.

Sidsjö Fastigheter AB invigde i augusti ifjol det första trygghetsboendet i Sundsvall. På plats fanns idékläckaren bakom detta boende i Sverige, Barbro Westerholm, representanter från kommunen och många andra.

Alla hyllade projektet.

15 av de 20 lägenheterna är nu uthyrda och Sidsjö Fastigheter har planer på ytterligare en etapp med 26 lägenheter.

– Eftersom kommunen säger att den här boendeformen är bra och vill utveckla det borde de engagera sig mera, säger Hans Bark, Sidsjö Fastigheter.

Trygghetsboende i den här formen är till för de över 70 år där personerna hyr en lägenhet, samtidigt som det finns gemensamma utrymmen för samvaro, TV och liknande samt en anställd värdinna där det för Sidsjös del handlar om en utbildad sjuksköterska.

Sidsjö Fastigheter vill nu att kommunen bidrar till lönen för en värdinna samt de gemensamma utrymmena.

– Så sker i många andra kommuner i landet, inte minst de med borgerligt styre, och det ger förutsättningar för en utökning av antalet trygghetsboenden. Nu får vi som företag själva betala detta och det gör det ekonomiskt svårare för oss, säger Hans Bark.

Anledningen till att han vill att kommunen ska bidra i någon form är att trygghetsboendet sparar pengar för just kommunen.

– Det innebär att personer med hemtjänst är samlade på ett mindre område vilket gör det billigare för kommunen. Den största vinsten ligger dock i att vi genom boendet med gemensamma aktiviteter och utbildad personal gör att de äldre kan bo kvar längre innan de hamnar i kommunens särskilda boende, säger Hans Bark.

Han pekar på siffror som innebär att Sundsvalls kommun sparar 1,5- 2 miljoner kronor varje år på ett trygghetsboende på 20 personer. I Luleå handlar det om en årlig besparing på 100 miljoner kronor.

– Även om jag inte vet de exakta siffrorna så tycker jag den här boendeformen är bra och vi har också skrivit i vårt budgetarbete att vi vill medverka till detta, säger Hans Brynielsson.

Men Sidsjö Fastigheter vill inte bara ha det i ord – utan också i handling.

– För dagen säger vi nej, men det innebär inte ett nej för all framtid, avslutar Hans Brynielsson.

Fotnot: Länsstyrelsen bidrar till trygghetsboenden för de merkostnader som blir för att handikappanpassa lägenheterna.