Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen om Södra allén: "Vi måste se helheten"

Tomas Häggström, sektionschef på stadsbyggnadskontorets parkavdelning.

Annons

Varför fäller ni björkarna på Södra Allén?

– Vi har ganska många luckor och det börjar se lite halvtrasigt ut. Många av träden är ganska dåliga så det finns en säkerhetsaspekt också.

Men ni fäller även friska träd?

– Vi vet av erfarenhet att det inte går att plantera in nya unga träd mellan de gamla stora. De gamla träden kommer att ta över. Man kan inte bara se på individerna utan vi måste se helheten. Därför har vi valt att fälla ut allt och börja om.

Enligt boende i området saknade de information om att träden skulle tas ner?

– Vi har satt upp lappar på träden i området och hoppades att informationen skulle spridas. De lapparna kunde vi kanske ha haft ute lite längre så den kritiken kan jag väl ta åt mig.

Vad händer nu?

– Nu gräver vi ut för nya växtbäddar. Jag hade hoppats kunna plantera i höst men fick problem med leveransen. Men jag har säkerställt att de kommer i vår. Så i maj månad kommer vi att plantera nya träd här.

Hur många träd ska planteras i vår?

– Det är drygt 30 nya träd i första etappen. Sen planerar vi att fortsätta i tre år innan vi bytt ut alla träd. Tyvärr ser träden lite små ut de första åren, men efter några år tror jag vi kan säga att vi har en vacker och välmående allé igen.