Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen ser positivt på fasadmålningen

Sundsvalls kommun anser inte att fasadmålningen i Skönsberg är kontroversiell.

– Vi ser positivt på målningen och bedömde att det inte krävdes något bygglov. Vi ser den som en utsmyckning, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Erland Solander (M).

Sundsvall har fått sin första stora fasadmålning. Erik "Dirty Elmo" Lindström fick uppdraget att ta sig an den stora husväggen i slutet av Medborgargatan. M2-gruppen äger huset som Riksbyggen förvaltar och förutom att målningen ses som en utsmyckning så är syftet att klottret på väggen ska upphöra. Enligt Tord Edman på Riksbyggen har den aktuella väggen klottersanerats vid mängder av tillfällen de senaste tio åren.

Många delar uppfattningen om att klotter föder klotter och kommunens utgifter för sanering ligger årligen på mellan en och en och en halv miljon kronor. Men gränserna mellan vad som är klotter, graffiti och konst är inte lätta att dra.

– Nej, det är det inte, men i det här fallet visades det upp ett exempel på hur det skulle kunna se ut och vi hade inga invändningar, säger Erland Solander.

Enligt honom måste en fasadmålare först och främst ha fastighetsägarens tillåtelse. Sedan bör det kontrolleras med kommunen om det behövs något tillstånd.

Under torsdagen kommer Per Lodenius (C) från riksdagens kulturutskott till Sundsvall och då hoppas Erik Lindström att han är klar med sitt verk. Förutom besöken vid scenkonstbolaget, Kulturskolan och på Unga magasinet ska Per Lodenius nämligen göra ett stopp vid Sundsvalls första fasadmålning.

Konstnären själv hoppas att den banar väg för fler liknande satsningar. Merparten av läsarreaktionerna på st.nu är positiva och även handlarna och många boende i området verkar gilla initiativet.

Fastigheten som vetter mot E4 är fem våningar hög och mellan 15 och 20 meter lång.

– Det är ett fett projekt och nu har de varit här och kapat träden mot E4 så att målningen ska synas. Det känns riktigt kul, säger Erik Lindström.

Katarina Vikström katarina.vikstrom@st.nu