Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen som huvudman för skolan har havererat

Annons

Replik på "Nu investerar regeringen i höjda lärarlöner", ST 28 februari.

I artikeln vill João Pinheiro framhävda hur fantastisk den S-styrda regeringen agerar för att ställa allt tillrätta i den svenska skolan, nu med insatser för att höja lönerna för cirka 60 000 lärare. Visst, det är utmärkt och bekräftar än en gång hur fel det var att kommunalisera skolan 1992.

Kommunerna (290 stycken) i Sverige har visat sin oförmåga att ge svenska skolan de förutsättningar som dåvarande beslutsfattare, med dåvarande skolminister Göran Persson (S), säkerligen trodde var möjligt. Alliansregeringen med Jan Björklund (L) drev igenom de första försöken att återskapa kvaliteten i skolan genom de så kallade förstalärarna. Dessa åtgärder är tydligen den enda vägen att förstärka lönesituationen för skolans lärare. Detta är ingen oproblematisk och optimal väg att löneförstärka pedagogernas månadslön för att exempelvis rekrytera skickliga och engagerade studenter till läraryrket. Forskningen visar entydigt att ingångslönerna är viktigare än den fortsatta löneutvecklingen.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

När det gäller lärarlönerna så ligger Sverige, som i många andra jämförelser, bland de sämsta med 92 procent av BNP/capita, Sydkorea 182 procent och Nederländerna 157 procent bara för att ta två exempel.

Tyvärr är det inte mycket att komma med den insats som Pinheiro (regeringen S) föreslår, utan så länge kommunerna har ansvaret för skolan så kommer svenska skolan inte att utvecklas kvalitetsmässigt och i riktning mot en nationellt likvärdig skola. Ett tydligt exempel är hur Sundsvalls kommun satsar på vår gymnasieskola inför 2016. Naturvetenskapliga (Na) och tekniska programmet har från utbildningsdepartementet alltid prioriterats. Hur satsar då vår ordförande i barn- och utbildningsnämnden på Na? Här har ju kommunen chans att visa sig på styva linan. Riksvärdet för programmet är 86 000 kronor per elev och år. Sundsvall satsar bara 78 000 kronor och jämförande kommuner som Umeå satsar 88 000, Gävle 86 000 kronor. Varför inte åtminstone ge Na riksvärdet på 86 000 kronor, och därmed ge skolorna en chans att hålla hög kvalitet?

Min slutsats är att skolan måste förstatligas för att vi ska få en nationellt likvärdig skola med hög kvalitet. Kommunen som huvudman har havererat och måste bytas ut. Dum Spiro Spero!

Stig Sundqvist

Filosofie magister

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel