Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen tvekar om att flytta flyktingbarn till Bergeforsen: "Vi är inte välkomna"

Boendet stod klart redan före jul men ännu har ingen flyttat in.
Kommunen menar att det pågår förändringar men det finns andra anledningar till dröjsmålen.
– Vi är absolut inte välkomna där, säger Ingeborg Melin.

■■ Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner Sundsvalls Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

Turbulensen kring modulboendet för ensamma flyktingbarn i Bergeforsen har pågått länge. Kommunen har haft informationsträff men många av de boende i området vill inte ha de ensamkommande flyktingbarnen inpå knuten och protesterna pågår kontinuerligt.

– Vi får skrivelser hela tiden, säger Ingeborg Melin, chef på socialförvaltningen.

När det blev klarttecken för bygglov till modulerna så överklagade flera av grannarna till länsstyrelsen. Bygget startade ändå och i rekordfart så restes modulerna och boendet stod klart före jul.

Fortfarande står det tomt och Ingeborg Melin förklarar att en av anledningar är att det är svårt att få tag på personal. Men det finns även andra orsaker till att man dragit sig in i det längsta med att flytta in.

– Det är ju inte särskilt roligt med de boende i området och det är ett problem, säger Ingeborg Melin.

Planen nu är att göra Ciceronen, boendet för ensamkommande flyktingbarn i Tallnäs, till ett utslussboende för de flyktingbarn som blivit vuxna under vistelsen i Timrå. De 15 barn som bor där nu skulle i så fall flytta till modulboendet i Bergeforsen tillsammans med personalen.

– Det är vad vi har pratat om men ingenting är bestämt ännu, säger Melin.

För att klara av den akuta situationen har man i stället fyllt upp boendena Vivansborg och Vivstavarvs Herrgård. Men fortfarande jobbar man med att ta hem de ensamkommande flyktingbarn som är utplacerade runt om i landet och de kommer också behöva plats att bo på.

– Men det är inte bara att fara och hämta barnen. Man måste vara överrens med både barnet och den gode mannen och en ny utredning måste göras innan barnet omplaceras igen, förklarar Ingeborg Melin.

Läs också: Barackboende för ensamkommande flyktingbarn i Bergeforsen