Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunens förslag: Bygga in rötkamrarna i ett parkeringshus

Rötkamrarna på Norra kajen kan byggas in i ett nytt parkeringshus enligt ett nytt förslag av Sundsvalls kommun.
– Vi har arbetat framgångsrikt med att minimera lukten från kamrarna under året och med det här förslaget tror vi att det skulle vara möjligt, säger Bodil Hansson, vice ordförande i kommunstyrelsen i Sundsvall i ett pressmeddelande.

Eventuell bajslukt ska inte vara ett problem enligt kommunens fastighetsstrateg.

– Redan idag har ett flertal åtgärder genomförts för att minimera lukt från Tivoliverket. Blanda annat har en förändring gjorts kring transporterna som nu sker med täckta containrar och lastningen sker i stängda utrymmen, säger Hans-Åke Oxelhöjd fastighetsstrateg, Sundsvalls kommun i ett pressmeddelande.

TV: Ett Tivoliverk bara för kiss, bajs och toapapper

Tidigare förslag har varit att rötkamrarna ska bort från Norra kajen, vilket har kritiserats som ett dyrt alternativ som skulle kunna kosta miljarder. Nu har kommunen hittat en ny lösning.

– Det nya förslaget skulle ha två vinster. En att låta rötkamrarna vara kvar vilket löser att rötslammet inte behöver transporteras så långt, vilket Mittsverige vatten förordar, eftersom man ser bekymmer med långa ledningar, säger Hans-Åke Oxelhöjd.

Men det är inte det enda förslaget. Att bygga in rötkamrarna i ett bergsrum finns också med på kartan.

Nu ska förslagen genomlysas och testas för att återrapporteras till kommunstyrelsen i november nästa år.