Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunens kort används fel

Det finns brister vid användandet av Sundsvalls kommuns kreditkort. Det visar en granskning som Mittnytt gjort.

Mittnytt har granskat fakturor från drygt 800 kreditkort och enligt deras undersökning bryter många av kortinnehavarna mot de regler som kommunen satt upp. Man har bland annat sett att korten använts vid köp av resor och för kontantuttag, vilket inte är tillåtet.

Mittnytt har bland annat granskat ett kreditkort som Roy Resare, skolområdeschef för Bergsåker/Liden, står som ansvarig för. Han har själv attesterat fakturor som gäller köp med kortet, trots att det står i kommunens regler att fakturor inte får attesteras av kortinnehavaren. Han berättar dock att det inte bara är han som använder sig av kortet utan bland annat en inköpsansvarig och att man inte ska tolka det som att kortet är personligt. Därför anser han också att han kan attestera fakturorna.

– Men om vi får signaler att det hanteras olika på olika ställen i kommunen är det givetvis bra att det här ses över, säger han till ST.

Ulf Fryklund, ekonomichef på barn- och utbildningsförvaltningen, berättar att man baserat på uppgifterna från Mittnytt har inlett en internutredning.

– Vi ska titta på om det finns några avvikelser i hur man använder korten kontra vad vårt regelverk säger. Vi kommer också att titta på vad korten används till. Vi kanske behöver strama åt det eller minska antalet kort, förklarar han.

Han menar att det kan ha begåtts misstag i hanteringen av korten.

– Mycket av det kan bero på den mänskliga faktorn. Man behöver med jämna mellanrum påminnas om vilka regler som finns.