Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunens personal räcker inte till – nu ger räddningstjänsten stöd i flyktingmottagandet

Situationen beskrivs som extraordinär – och ordinarie personal på kommunen kan inte längre själva hantera mottagandet av flyktingar.
Nu rycker räddningstjänsten in.
Tre brandmän börjar arbeta på ett boende för ensamkommande flyktingbarn.

Annons

Läget är ansträngt inom Sundsvalls kommun. Anställda behöver hjälp att hantera flyktingsituationen, och under fredagen har tre kombibrandmän börjat arbeta på ett HVB-hem i Sundsvall.

Förfrågan kom från socialtjänsten till räddningstjänstens chef.

– Vi har jobbat med utbildning och ungdomar mycket, så det var ganska naturligt att fråga oss, säger Magnus Rudberg, en av brandmännen.

Arbete kommer att pågå i minst tre månader framåt.

– Vi släppte allt och sa ja. Det enda vi var bekymrade var ansvaret på vårt andra jobb, vi hade väldigt mycket uppbokat fram till jul, framför allt utbildningar i skolan.

Men cheferna sa att de kunde släppa det jobbet.

– De sa att det här är prio ett, säger Magnus Rudberg.

Under fredagen arbetar personalen för att möblera på boendet.

I nuläget är det oklart när de första barnen kommer att flytta in men det kan bli redan under kvällen.

Sundsvalls kommun konstaterar också i ett pressmeddelande att ett stort antal ensamkommande flyktingbarn i nuläget bor i HVB-hem i andra kommuner, vilket kostar betydligt mer.

Alla förvaltningar har därför betts om stöd för att kunna bemanna HVB-hem i egen regi, och ytterligare två boenden har startats upp.

Där arbetar personal från olika avdelningar inom Sundsvalls kommun.