Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunens välfärd – kommunmedborgarnas trygghet

Tider där arbetslöshet och utförsäkring från sjukersättning väntar, ger en ökad risk för utanförskap, missbruk och kriminalitet. Samhället måste ansvara för ett förebyggande arbete, kunna ge stöd och hjälp i vardagen och ett meningsfullt socialt aktivt liv till den enskilde.
Det skriver idag Suzanne Florholmen, SKTF i Timrå.

Likt en torr stubintråd, rasar samhällsekonomin mot en djup konjunktursnedgång, befarat djupare än på flera decennier. Detta speglar sig i bankkriser, alla de varsel om uppsägningar som läggs och även den effekt som de nya sjukskrivningsreglerna medför efter årsskiftet. Det är således allt annat än ett gott, nytt och ljust år 2009, att vänta.

Så vad behöver vi när vi oroas för ekonomin? Svaret är trygghet!

Vad är det som ger trygghet? Svaret är välfärd!

Vem kan bäst tillhandahålla välfärd? Svaret är kommunens verksamheter, med samhällsservice, utbildning, vård och omsorg, men också en god infrastruktur.

Hur ska vi då förstärka välfärden? Jo, genom offentliga insatser, att investera i, och bibehålla kommunens verksamheter, med de resurser och alla duktiga medarbetare, som arbetar för kommunmedborgarna!

Tider där arbetslöshet och utförsäkring från sjukersättning väntar, ger en ökad risk för utanförskap, missbruk och kriminalitet. Samhället måste ansvara för ett förebyggande arbete, kunna ge stöd och hjälp i vardagen och ett meningsfullt socialt aktivt liv till den enskilde.

Kommunmedborgarna behöver fortfarande barnomsorg, skola och yrkesvägledning, fritidssysselsättning och aktiviteter för barn och ungdomar, vård och omsorg. Kommunmedborgarna behöver också en god samhällsservice, med goda allmänna kommunikationer, bra vägar, möjligheter att leva och bo bra i en god miljö, samt ett gott utbud av kultur- och fritidsaktiviteter. För att förebygga en fortsatt neråtgående spiral, av att företag flyttar sina verksamheter, går i konkurs eller minskar sina verksamheter, behövs också ett aktivt arbete gentemot näringslivet.

I dessa besparingstider bör kommunerna investera! Investera i den trygghet och välfärd som kommunmedborgarna så väl behöver! Istället för att kortsiktigt spara några tiotals miljoner, behöver vi investera i ett förebyggande arbete som långsiktigt ger samhällsekonomiska besparingar på hundratals miljoner. Istället för uppsägningar, måste framtidens arbetskraft säkras, eftersom stora pensionsavgångar kommer att pågå till 2016.

Så låt kommunen vara attraktiv, att bo, leva och arbeta i, att etablera sitt nya företag i, och som arbetsgivare för alla stolta, duktiga medarbetare, som idag arbetar för att ge kommunmedborgarna trygghet och välfärd!

Suzanne Florholmen

SKTF i Timrå

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel