Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommuner och landsting kastar skattepengar efter anställda – en rad lagar förbjuder utköp

Kommuner och landsting kastar skattepengar efter anställda. Landets kommuner har tecknat avtal med 5 000 anställda – att de mot betalning ska lämna sin anställning. Svenska kyrkan har bränt 100 miljoner kronor bara de senaste fem åren. Självutnämnda experter säger att avtal om utköp är lagligt. Det är lögn.

Media rapporterar om att Landstinget Västernorrland köper ut chefer för miljonbelopp. En HR-chef får tre miljoner kronor i lön på ett hemligt avtal, utan att behöva arbeta. En fritidschef i Härnösand tvingades bort från sin tjänst på ett hemlagat avtal. En lärare fick sparken med 32 månadslöner.

Läs även: Hon får 68 000 kronor i månaden av landstinget – trots nytt heltidsjobb

Det går inte att teckna lagliga avtal om avgångsvederlag med offentliganställda. Ersättning för egen uppsägning är muta. De 5 000 är fortsatt anställda. Myndigheter arbetar under lagarna. För varje beslut krävs lagstöd, lagrum och vägar att överklaga. Uppsägning är myndighetsutövning. På falska grunder är det vårdslös myndighetsutövning. Hot om uppsägning utan grund, är olaga hot. Provocerad egen uppsägning är enligt AD ogiltig.

Läs även: Insändarstorm om Thelin-avtalet: "Det här gör mig heligt förbannad"

Anställda får inte erbjudas muta för att sluta. Och ändå sker det. Den som frågar varför myndigheter kastar pengar efter anställda får höra att man köpt ut en besvärlig anställd på Las 39 Gripen. Denna paragraf gäller inte för myndigheter. Beslut om uppsägning på personliga skäl är myndighetsutövning mot enskild, förbehållet styrelsen och kan inte delegeras, se KL 6:34. Uppsägning ska vara sakligt grundad.

Läs även: Ledande landstingspolitiker okunniga kring sitt ansvar – låt styrelsen ta alla avtalsbeslut

Läs även: Lövgren svarar: Vi tar krafttag och utreder – ärenden i landstinget ska vara transparenta

En anställd kan begära att en uppsägning på personliga skäl förklaras ogiltig i domstol. En uppsägning utan styrelsebeslut, skriven av en tjänsteman, är ogiltig i sig. Under tvist kvarstår man i tjänst. En kommunal uppsägning kan inte användas för en förlikning utanför domstol. Myndigheter kan inte heller köpa sig fri från fällande dom. Det vore rättsvidrigt.

Nytt kommunbeslut om uppsägning måste ske på nya grunder. Inte på de gamla ogiltiga. I myndigheter finns inga lagliga avgångsvederlag. Avtal kan inte skrivas mellan myndighet och enskild anställd. Och inte mellan två anställda. Det finns en rad lagar som förbjuder utköp. Ingen som tillåter. Uppsägning av anställning ska vara skriftlig. Avtal gäller inte som uppsägning. De 5 000 avtalen är ogiltiga och olagliga.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Kommunala aktörer hotar andra anställda med uppsägning. Den demokratiska kontrollen fungerar inte. Vad säger ansvariga politiker? Vad gör facken för sina drabbade medlemmar? Varför skickar man notan till skattebetalarna?

Arne Grip

Rättssociolog

För Plus-kunder:

Här är avtalet som kostar länet tre miljoner kronor – avtalet diariefördes efter drygt två år

Ex-revisorn jämför Erik Lövgren med Trump: "Han ska inte lägga sig i revisorernas arbete"

Thelin inte enda HR-chefen som hamnat i blåsväder: "Politiken och tjänstemännen blir ett"

Thelin-affären kan ge rättsligt efterspel: "Självfallet måste vi granska riktigheten"

Hultin polisanmäler regiondirektörerna: "Om det här är lagligt, var befinner vi oss då?"

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel