Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunfullmäktige Timrå: Motion om utdrag ur belastningsregistret fick många till talarstolen

Tre motioner tog stor plats under måndagskvällens möte i fullmäktige.
Två fick avslag och den som fick bifall tog lång tid i hanteringen.
– Det är fantastiskt att det tagit ett år att få svar, konstaterade Tony Andersson (M).

Årets tredje möte i kommunfullmäktige började med information från AB Timråbo och Timrå vatten AB. Politikerna fick en genomgång om hur det stod till i kommunala företagen.

Sedan fortsatte mötet och efter en rad punkter på dagordningen gällande årsredovisningar och revisionsberättelser så kom motioner upp på ärendelistan. Den första var från Moderaterna och handlade om att lägga ut gamla Vivsta skola till försäljning. Motionen fick bifall men trots det så var oppositionsråd Tony Andersson kritisk till hanteringen som han tyckte tagit väldigt lång tid.

– Hoppas att försäljningen går fortare och kan ske direkt efter justering av protokollet, sa han från talarstolen.

Läs mer: Moderaterna vill lägga ut skolan till försäljning

Kommunalråd Ewa Lindstrand (S) gav ingen större förhoppning om det med hoppades att detaljplanearbetet kunde bli klart så ärendet kunde behandlas vid nästa möte i juni.

Läs också: Lindstrand lovade i höstens första fullmäktige

Nätverk Timrås motion om att socialnämnden efterfrågar utdrag ur polisens belastningsregister vid rekryteringar ledde till lång debatt. Kommunstyrelsen föreslog att motionen skulle avslås. Per-Arne Frisk (S) socialnämndens ordförande förklarade också vid ett flertal tillfällen varför motionen skulle avslås.

– Där socialnämnden har stöd i lag eller författning begärs utdrag ur belastningsregistret både vid nyanställning och kontinuerligt, sa han från talarstolen så många gånger att det ekade i salen.

Läs också: Sverigedemokraterna vill att polis ska avhysa tiggarna i Timrå

Det svaret tyckte de flesta i fullmäktigesalen var fullständigt tillräckligt. Men Nätverk Timrå med talesperson Robert Thunfors i spetsen ville att utdraget skulle göras på alla och vid alla tillfällen. Han menade också att handläggningen av motionen var bristfällig.

– Det här är inte seriöst berett i socialnämnden, konstaterade han.

Något som fick Per-Arne Frisk att ilskna till.

– Det här känns som en sandlåda, sa han och upprepade återigen anledningen till varför motionen avslogs samtidigt som han föreslog att politikerna skulle ta sitt ansvar och visa ett utdrag ur belastningsregistret.

– Det kan vara skäl att medborgarna får veta vad det är för lurifaxar som sitter här, dundrade han ut i fullmäktigesalen.

Det slutade med att det behövdes två voteringar för att fatta beslut i frågan. Den sista slutade med 30 för avslag, fyra för bifall och sex som avstod att rösta. Nätverk Timrå reserverade sig mot beslutet.