Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunistiska partiet: Klimatkrisen är en systemkris – sätt press på de verkliga makthavarna

Marknadsekonomin drivs av kravet att ständigt få kapitalet att växa. Krav på vinst får kapitalismen att brutalt överskrida de gränser som sätts av naturens ändliga resurser och möjligheter att återskapa sig själv. Rovdriften leder till skövling av biologiska bestånd och råvarutillgångar och till stora utsläpp av gifter och växthusgaser. Allt detta vet vi, men grundorsaken nämns sällan.

Finska forskare på BIOS forskningsenhet i Helsingfors har utarbetat ett underlag för FN:s hållbarhetsrapport 2019. De hävdar att det ekonomiska systemet måste ändras i grunden för att stoppa den negativa klimatutvecklingen och uppnå ett hållbart samhälle.

Vi kommunister har länge hävdat detsamma.

Så vad gör vi? Det är dessvärre en utopi, att vi i en handvändning skulle få jordens länder att sätta stopp för marknadsekonomins förödande härjningar. Om vi vill undvika omfattande klimatförändringar med massvält, krig och flyktingströmmar som följd, så måste radikala grepp tas för miljö och klimat.

Vilka åtgärder är genomförbara, tills insikten spridit sig över världen, att kapitalismen är oförmögen att rädda våra livsbetingelser?

Självklart måste man pressa de verkliga makthavarna – storindustrin, investmentbolagen och bankerna till eftergifter genom lagstiftning.

Det är inte rimligt att en fiskpinne åker jorden runt innan den hamnar på tallriken, bara för att fisken ska fileas billigt.

Det är lätt att bli uppgiven om vi inte kan se möjligheter till positiva insatser här och nu, på vägen mot en verklig klimatpolitik - och ett planerat samhälle. Det finns mycket vi kan göra redan nu. Insatser som skulle minska marknadens inflytande över hur vi planerar samhället och producerar varor. Några exempel:

Vi kan planera våra städer så att bostäder, service och arbete i möjligaste mån finns inom samma område.

Vi kan bygga ut kollektivtrafiken, så det i stor utsträckning går att välja bort bilen.

Vi kan stoppa företags rätt att flytta produktion till låglöneländer. Det är inte rimligt att en fiskpinne åker jorden runt innan den hamnar på tallriken, bara för att fisken ska fileas billigt.

Vi kan isolera hus med hjälp av ROT-program, istället för att de som äger sina bostäder installerar nya kök och jacuzzi för våra skattepengar.

Vi kan besluta att Vattenfall investerar i förnyelsebar energi.

Vi måste radikalt förändra  livsmedelsproduktionen och minska CO2-utsläppen. En nödvändighet eftersom jordbruket bidrar med 30 procent av de totala utsläppen. Satsa på landsbygden i hela landet.

Framför allt, det som verkligen skulle ha en enorm betydelse vore, att vi börjar producera efter behov i stället för att tillverka en massa överflödiga varor, som ska pådyvlas oss  konsumenter med mördande reklam.

Klimatkrisen pekar på nödvändigheten av en annan politisk och ekonomisk ordning – socialism.

Elisabeth da Cruz

Eva Rudström

Roger Sjöström

Peter Tjernberg

Peter Åhman

Styrelsen för Kommunistiska Partiet i Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel