Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunistiska partiet: Ständig köphets men samtidigt spariver – motstridiga budskap i klimatdebatten

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Nu får man spänna upp paraplyet för att ta skydd mot de generösa vallöften om miljarder till den offentliga sektorn, som öser över oss från alla politiska väderstreck. Har ni kanske hört dem förut? 2014? 2010? Ja, ännu längre tillbaka. Varför går vi på den här ständigt återkommande valcirkusen, som framställs som höjden av demokrati?

Detta att gå med en lapp till valurnan vart fjärde år – och sen sitta på åskådarbänken och se hur löftena bryts, i alla fall de som skulle vara verkligt avgörande och omfatta stora delar av samhället – som förbättrad skola, vård och omsorg.

Nu på sluttampen i valrörelsen har till och med klimatpolitiken fått komma med på ett hörn. En följd av värmen och bränderna de senaste månaderna.

Vi konsumenter uppmanas att spara energi, äta mindre kött, inte flyga, vara miljömedvetna på alla sätt. Samtidigt överöses vi av reklam om allt som vi måste köpa – modekläder, mobiler, möbler, skönhetsmedel, nytt kök...

Men – hur ska vi klara miljön och klimatet, om den fullkomligt hämningslösa varuproduktionen får fortsätta som den gör nu? Vi konsumenter uppmanas att spara energi, äta mindre kött, inte flyga, vara miljömedvetna på alla sätt. Samtidigt överöses vi av reklam om allt som vi måste köpa – modekläder, mobiler, möbler, skönhetsmedel, nytt kök...

Hur länge ska ett samhälle byggt på så motstridiga budskap hålla? För att företagen i det kapitalistiska samhället ska fungera krävs ständig tillväxt för maximal vinst. Minskar vinsten – så söker sig många företag utomlands, till billigare, helst oorganiserad, arbetskraft och mindre krav på arbetsmiljö och avfallsrening.

I den ständigt pågående miljödiskussionen, så hör vi ofta, att vi måste få ner utsläppen, för fortsätter vi som nu kommer livsmiljön i världen bli outhärdlig, ja, det är ingen ände på de katastrofer som förutses. Med all rätt.

Det är tydligen lättare att tänka sig en total kollaps av vår livsmiljö än att ifrågasätta kapitalismen, marknadsekonomin, som system.

Hur länge ska ett samhälle byggt på så motstridiga budskap hålla?

När ska tillräckligt många komma till insikt att fortsatt hämningslös varuproduktion och ständigt ökande transporter måste få en ände? Varor måste tillverkas efter behov, i möjligaste mån nära där de ska konsumeras.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Vi behöver ett samhälle, där människors behov av såväl varor som tjänster styr – inte privata företags jakt på ständigt ökad vinster. Där vi inte lever för att jobba – utan jobbar för att leva. När vi inte längre måste göda de parasiter som inte arbetar utan bara gör sig rika på vårt kneg, då skulle vi inte behöva svettas åtta timmar om dagen längre, utan minska arbetstiden och få mer tid med våra barn, ägna oss åt sport, kultur, naturupplevelser eller vad vi nu vill fylla livet med.

Socialismen är livsnödvändig för en hållbar värld.

Styrelsen för Kommunistiska Partiet i Västernorrland

Elisabeth da Cruz,

Eva Rudström,

Roger Sjöström,

Peter Tjernberg,

Peter Åhman

Läs också:

Har ni överhuvudtaget någon plan – eller vill ni sluta som Sickan?

Petter Bergner: Uppmärksamma minnesåret 2017 med en bildningsinsats

Kommunistiska Partiet svarar Petter Bergner: "Vi kommunister har dragit lärdom"

Till revolutionens försvar – vi behöver en annan värld

Kommunistiska Partiet: Julen är en klimatfiende

Ett annat samhälle är nödvändigt – visa mer solidaritet

Här kan du enkelt skicka in insändare och debattartiklar

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel