Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunkansli mejlbombas efter vargbeslut

"Är ni inte riktigt kloka". "Urdumt". "Skäms". "Trångsynt". " Patetiskt". Omdömena, mestadels kritiska, bombarderar mejlboxarna i kommunkansliet i Bergsjö.

Från Ystad till Haparanda anländer reaktionerna, sedan riksmedia kablat ut nyheten om den vargfria kommunen.

Bara under onsdagen registrerade kanslisten Gunilla Grip drygt 40 mejl i det inflammerade ämnet.

– Vargfri kommun. Ja, nu har Sverige fått något nytt att skratta år, skriver Håkan Nilsson.

Nikolai Kling i Nykvarn ber kommunledningen att hälsa Sjölund i Ilsbo att familjen nu skrinlägger planerad semester i Nordanstig. Om man inte tar sitt förnuft till fånga och river upp beslutet. Konsulten Peter Bryttne i Stockholm meddelar att han avbryter jakten på ett hus längs Nordanstigskusten. Det går inte att leva i en kommun som inte ser vikten av en komplett natur. Jesper Wigh protesterar genom att aldrig mer turista i nordöstra Hälsingland.

Dansken Ole Henriksen vill veta vad kommunalrådet egentligen tycker. John Forsell undrar om man går vidare och utfärdar amnesti till tjuvskyttarna. Magnus Hugosson menar att Nordanstig kapitulerar för jägarnas åsikter. Olle Olsson undrar hur ett sådant beslut kan fattas utan att kommuninvånarna haft problem med vargar.

Så fortsätter det. Mejl efter mejl. Man måste bläddra länge i utskrifterna för att hitta något enstaka som innehåller hejarop. Samuel af Ugglas bryter dock mönstret och kallar fullmäktigeledamöterna rakryggade.

De två kommunalråden Stig Eng, C, och Sven-Åke eriklsson, C, valde båda att bifalla motionen från Sven-Erik Sjölund. Men att beslutet om " att verka för en vargfri kommun i kontakter med olika myndigheter" skulle piska upp en sådan storm förvånar dem. Nordanstigs varken kan eller tänker förbjuda vargar innanför kommungränsen betonar de.

– Alla mejl och brev ska läsas. Bifogas en avsändaradress kommer samtliga att få ett svar, lovar Stig Eng.

Senast Nordanstig upplevde en liknande uppmärksamhet var i slutet av 1970 - talet upplyser kommunhistorikern Jan Wadin. Det var påhittet att spela kobingo på festplatsen Hoppskogen, som då fick känslorna i svang.