Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunpersonal ska omskolas på komvux och bli flyktingmottagare

Omkring tio ensamkommande flyktingbarn kommer till Sundsvall varje vecka.
För att möta behovet startar kommunen nu snabbomskolning bland de anställda.

Frågan togs upp under onsdagens socialnämndsmöte och utbildningen möter fler än ett behov.

Omorganisation och neddragning gällande kostnader bidrar till att färre händer kommer att behövas inom hemtjänsten och äldreomsorgen. Samtidigt ökar behovet i frågan ensamkommande flyktingbarn.

Drygt hundra barn och ungdomar är i dag placerade utanför kommunen och lika många inom gränserna.

Läs också: 100 flyktingar till gymnastiksalar i Sundsvall – här är skolorna som berörs

– Fortsätter inflödet i oförminskad takt ett år framåt kommer verksamheten att vara lika stor som hela hemtjänsten, konstaterar tjänstemannen Silvia Sandin Viberg.

Socialnämnden fick tidigare i höst samordningsansvaret för utsatta EU-medborgare och utbildningsinsatsen avser alltså ensamkommande barn och unga.

Tanken är att 30-talet kommunmedarbetare ska lockas att vidareutbilda sig på komvux i fyra veckor efter årsskiftet. I ett senare skede kan det bli 30 till. De ska sedan jobba på boenden för ensamkommande flyktingbarn.

Läs också: Nya arbetsuppgifter för kommunanställda – kan få hjälpa ensamkommande

I första hand söks kommunpersonal med människovårdande uppdrag.

– Utbildningen skulle kunna ge kunskap till exempel inom seder och bruk, kultur, religion, förhållningssätt, traumabemötande och vad som gäller i det svenska samhället. Förhoppningsvis kommer det att vara ett stort intresse att söka denna påklädnadsutbildning. Erbjudandet gäller även timanställda, säger Malin Larsson (S), socialnämndens ordförande.

Även timanställda kan söka, men erbjudandet riskerar att uppfattas som ett ultimatum bland dem som kan bli övertaliga när hemtjänsten och äldreomsorgen rationaliserar.

– Det är svårt att gå igenom förändringar och en del kanske inte orkar eller vill och då måste vi ha respekt för det, säger Malin Larsson.

För att klara bostadsfrågan har 32 platser i byggmoduler beställts. De första väntas vara på plats i februari. I dagsläget är det oklart var i kommunen de kommer att placeras.

För att klara hela sitt utbyggda flyktinguppdrag begär socialnämnden 1, 6 miljoner kronor i ett tilläggsanslag.

Sedan tidigare står det mer eller mindre klart att socialnämnden som helhet beräknas gå 175 miljoner back.

Vid sidan om mottagandet för ensamkommande flyktingbarn (som bor på så kallade HVB-hem eller i familjehem) planerar socialnämnden även för att öppna ett vinterhärbärge som välkomnar alla sorters människor som saknar tak över huvudet.

– Målet är att det ska vara på plats före jul. Ingen ska behöva frysa ihjäl på Sundsvalls gator, säger Malin Larsson.

Läs också: Nya lösningar söks för flyktingar.

Läs också: Ingen avhysning av EU-migranter.

Läs också: Önskescheman skrotas.